Astăzi, 26 ianuarie, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a recepționat din partea agenților economici datele actualizate despre angajarea cetățenilor din Ucraina. Potrivit informațiilor, până în prezent, au fost angajați în câmpul muncii din Republica Moldova 962 de cetățeni din Ucraina. Dintre aceștia, 703 sunt femei, iar 258 – bărbați. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău.
Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii și meserii:
# programator/programatoare;
# inginer(ă);
# cusător/cusătoreasă;
# vânzător/vânzătoare;
# vânzător-consultant/vânzătoare-consultantă;
# bucătar/bucătăreasă;
# chelner/chelneriță;
# medic(ă);
# educator/educatoare;
# montator subasamblare/montatoare subasamblare;
# infirmier(ă);
# operator/operatoare in sectorul de producere;
# agent(ă) servicii client;
# manager(ă) în diverse domenii;
# operator/operatoare introducere date.
Aproximativ 220 de angajatori din țară și-au arătat disponibilitatea de a încadra în câmpul muncii cetățeni ucraineni, declarând circa 2 080 de locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.
Peste 570 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.
Totodată, ANOFM informează că oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite:
# informații privind locurile de muncă vacante;
# date de contact ale angajatorilor;
# ghidare și suport la angajare.
Până la data de 4 ianuarie 2023, au fost angajați în câmpul muncii din Republica Moldova, 949 de cetățeni din Ucraina, dintre care 691 de femei și 258 de bărbați.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!