Nucleul interior al Pământului ar urma să își schimbe direcția de rotație. Cât de rar are loc acest fenomen

230124103823-earth-core-structure
Foto:unsplash.com

Un studiu prezentat de doi geofizicienii de la Universitatea din Beijing, Yi Yang și Xiaodong Song, a demonstrat că nucleul planetei noastre a încetinit treptat și ar urma să își schimbe direcția de rotație. Potrivit oamenilor de știință, acest fenomen este mai des întâlnit decât ne-am fi putut noi imagina vreodată și are legătură directă cu unele procese naturale care s-ar întâmpla la suprafața Terrei, transmite BBC.

Puțini dintre noi se gândesc în viața de zi cu zi la ceea ce se întâmplă sub picioarele noastre. Nu vorbim despre gropițele de pe străzile Chișinăului sau despre vecinii gălăgioși care trăiesc cu un etaj mai jos, lucrurile sunt puțin mai adânci, și mai exact se află la 2 900 de kilometri adâncime de suprafața Terrei. Este vorba despre nucleul interior al Pământului, acel miez de metal care plutește în magmă topită, despre care am învățat cu toții la școală.

Despre nucleu nu știm prea multe lucruri, oricum este prea departe de noi pentru a ne înfricoșa cutremurele și erupțiile vulcanice ce au loc frecvent acolo. Totuși există persoane pentru care „inima Pământului” constituie munca și activitatea întregii vieți, printre acestea numărându-se și geofizicienii de la Universitatea din Beijing, care au venit săptămâna aceasta cu o declarație uimitoare. „Nucleul interior practic a încetat să se rotească în ultimii 10 ani, iar acum, probabil, se apropie un punct de cotitură, care are loc o dată la câteva decenii, așa cum a fost, de exemplu, la începutul anilor ’70”, au scris Yi Yang și Xiaodong Song în lucrarea lor publicată în Nature Geoscience.

Faptul că geosfera internă a Pământului se rotește în raport cu mantaua a devenit cunoscut încă din 1996. După concluzia dată, oamenii de știință au încercat de atunci să calculeze cât de repede se întâmplă acest lucru. La început, s-a crezut că, sub influența forțelor electromagnetice și a forței gravitaționale care le echilibrează, miezul face o revoluție completă în 400 de ani. Apoi a existat o teorie că rotația geosferei este mult mai lentă; este nevoie de 1 000 sau chiar mai mulți ani pentru a finaliza o revoluție. Întrebarea rămâne deschisă, dar acest lucru nu afectează în niciun fel procesul de rotație.

Dar acum, oamenii de știință chinezi au urcat din nou în arhive și, comparând citirile vechi și noi ale trecerii undelor de șoc aproape identice prin nucleu, au descoperit că, din 2009, variațiile temporale foarte semnificative ale trecerii undelor au dispărut practic.

Cam greu de înțeles cuvintele oamenilor de știință, dar putem rezuma totul la cuvintele lui Yang și Song: „Această secvență globală este dovada că nucleul interior a încetinit recent”. Potrivit oamenilor de știință, decelerația recentă a miezului de fier poate indica faptul că acesta intenționează să schimbe direcția de rotație și că astfel de schimbări de curs au loc o dată la aproximativ 70 de ani.

Pe baza calculelor lor, cercetătorii cred că o mică diferență în impactul forțelor electromagnetice și gravitaționale poate fi suficientă pentru a încetini mai întâi și apoi a schimba complet direcția nucleului.

În plus, zeci de ani de observații ale climei, ale temperaturii medii globale și creșterea nivelului mării dezvăluie un model: toate aceste fenomene sunt, de asemenea, în mod ciudat adaptate unele cu altele.

Potrivit lui Yang și Sun, aceste schimbări lente și abia perceptibile în rotația nucleului interior, care au loc la fiecare 60-70 de ani, indică un „sistem de rezonanță în diferite straturi ale Pământului”, de parcă întreaga planetă ar fi fredonat singura melodie pe care o putea auzi.

Din moment ce nucleul interior este conectat dinamic la straturile exterioare prin forțe electromagnetice și gravitaționale, studiul oamenilor de știință chinezi poate face lumină asupra modului în care procesele care au loc adânc în intestinele planetei afectează ceea ce se întâmplă pe suprafața ei, stratul foarte subțire pe care noi trăim.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente