(video) Cine trebuie să ceară în căsătorie sau să inițieze relațiile sexuale? Cum își atribuie rolurile în familie cuplurile din Chișinău

cover vox

De-a lungul anilor s-au conturat anumite roluri care trebuie îndeplinite exclusiv de bărbat sau de femeie. În viața contemporană ele nu mai sunt actuale, atât bărbații, cât femeile au devenit mult mai egali în drepturi și obligațiuni, iar divizarea strictă a funcțiilor reprezintă mai mult o tradiție decât o necesitate. Am ieșit în stradă să întrebăm cuplurile căsătorite și necăsătorite cum își distribuie rolurile la ei în cuplu.

„Împărțirea tradițională a sarcinilor și a rolurilor în cuplu se întâmplă pentru că există o istorie a împărțitului de sarcini și responsabilități. Atunci, oamenii au decis că e mai simplu dacă unul face una, iar altul face alta pentru ca să supraviețuiască și să nu moară. Tradiția asta s-a păstrat. Și bărbații, și femeile încă au tendința să îndeplinească mai degrabă rolurile care tradițional sunt atribuite bărbaților și femeilor”, a comentat Sergiu Toma, coautorul platformei pentrucuplu.md și directorul executiv al Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale.

Vă amintim că, pe 16 noiembrie 2022, în premieră, cuplurile din Republica Moldova dispun de o platformă online cu materiale educative care îi va ajuta să-și consolideze relația bazată pe respect, prin intermediul consilierii de cuplu. Această platformă va contribui la prevenirea violenței în familie.

Platforma www.pentrucuplu.md integrează materiale educaționale menite să învețe cuplurile, dar și soții și soțiile să păstreze relațiile de cuplu bazate pe respect și înțelegere. Accesând gratuit cursul ,,Parteneri pregătiți – Parteneri împliniți”, bărbații și femeile pot găsi resurse profesioniste, create și verificate de psihoterapeuți de familie cu o vastă experiență profesională. Setul de resurse cuprinde serie de lecții video, organizate în 6 module și abordează într-un mod accesibil subiecte precum: comunicarea, sexualitatea, banii în cuplu, crizele familiale, împărțirea rolurilor în cuplu etc. Fiecare lecție este urmată de 2-3 întrebări de verificare toate pentru a menține interesul și a verifica înțelegerea celor expuse în lecțiile video. Totodată cursul permite descărcarea unor resurse utile(fișe de lucru), recomandări de film, toate pentru a face învățarea interactivă și interesantă. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente