De aproape 60 de ani, Familia Addams este prezentă în cultura pop și se bucură de dragostea publicului. În acest articol îți relatăm despre parcursul familiei de la benzile desenate cu care și-a început povestea și până la popularul serial „Wednesday” produs de Netflix, încercând să înțelegem prin ce a câștigat iubirea și fidelitatea publicului.
Familia Addams și-a început existența cu o serie de benzi desenate pentru The New Yorker în 1938, create de Charles Addams, însă majoritatea oamenilor a cunoscut-o datorită serialului din anii 1960. După serial, au existat multe adaptări animate, un blockbuster, nenumărate mărfuri comerciale tematice și chiar un musical pe Broadway în 2010.
Cea mai recentă adaptare Netflix regizată de Tim Burton, numită „Wednesday”, a apărut pe micile ecrane pe 23 noiembrie 2022, într-o zi de miercuri. Întrebarea este: „De ce a apărut o nouă peliculă despre Familia Addams și cum această idee a rezistat testul timpului din moment ce multe alte personaje și francize iconice din anii 1960 nu se mai bucură de aceeași popularitate astăzi?”.
În mod ironic, Familia Addams a fost concepută ca opusul prototipului „familiei ideale” americane. Familia Addams are comportamente atipice, convențional ciudate și neobișnuite, însă reușește să le îmbrățișeze în totalitate și să-și găsească confortul și fericirea în lucrurile percepute în societate drept neplăcute. Psihologii spun că abilitatea de a fi vulnerabili, imperfecți și de a vorbi despre greșelile și defectele noastre în mod public îi face pe oameni să ne placă, iar acest lucru este vizibil în cazul familiei Addams.
Prima apariție a Familiei Addams în benzile desenate de la sfârșitul anilor 1930
Familia înfricoșătoare care trăiește în casa bântuită și-a avut începuturile în anul 1938 pe panoul de benzi desenate al ziarului The New Yorker, fiind creată de ilustratorul Charles Addams. Prima sa lucrare publicată care înfățișează Familia Addams prezenta un vânzător care merge din casă în casă încercând să vândă un aspirator și a ajuns la conacul bântuit unde locuia această familie.
Charles Addams a proiectat Familia Addams ca pe un contrast hiperbolizat cu elemente înfricoșătoare ale unei familii americane perfecte. Creatorul a arătat cititorilor The New Yorker din acea vreme că oamenii își pot găsi fericirea și armonia în lucrurile neplăcute și în cele străine percepției și aprobării sociale. Și cititorii s-au arătat încântați de idee.
De-a lungul carierei sale de caricaturist, Charles Addams a desenat peste 1 300 de benzi și panouri ilustrate în The New Yorker, dintre care doar 58 erau dedicate familiei înfricoșătoare. În perioada în care ziarele erau sursa principală de divertisment, Familia Addams a devenit una dintre rubricile cele mai așteptate și discutate din ziar.
Chiar dacă personajele familiei au fost prezentate prin intermediul panoului de benzi desenate, acestea au rămas anonime până la prima serie televizată din 1964, care a oferit un avânt mai mare acestei idei.
Primul sitcom al Familiei Addams, din 1964
După cum am menționat, cei mai mulți dintre noi cunosc familia înfricoșătoare din sitcomul din anii ’60 cu același nume. Sitcomul Familiei Addams, creat de David Levy și Donald Saltzman, și-a avut premiera pe 18 septembrie 1964 și s-a desfășurat până pe 8 aprilie 1966, oferind publicului 64 de episoade.
Acesta a făcut cunoștință publicului cu personajele pe care le știau deja vizual din benzile desenate, însă fără să le cunoască numele. Astfel, printre membrii familiei Addams se numără tatăl, Gomez Addams, jucat de John Astin, care este foarte îndrăgostit de soția sa Morticia, interpretată de Carolyn Jones.
Copiii casei sunt Wednesday, tânăra cu același aer melancolic ca al mamei sale, jucată de Lisa Loring, și Pugsley, fratele ei mai mic plin de entuziasm și curiozitate, jucat de Ken Weatherwax. De asemenea, este prezent Unchiul Fester, interpretat de Jackie Coogan, care este fratele lui Gomez, și bunica sau Grandmama, în interpretată de Blossom Rock. În același timp, deseori în serial apare și Lurch, majordomul jucat de Ted Cassidy.
Premisa aproape a fiecărui episod este că cineva vine și vizitează familia Addams și fie sunt îngroziți de rânduiala din casa lor, fie sunt confuzi cu privire la modul în care un grup de oameni poate fi atât de ciudați în ochii lor și nu văd nimic în neregulă în asta. În pofida modului de viață atipic pe care îl au, aceștia nu sunt niciodată răuvoitori sau nepoliticoși cu oaspeții lor. În schimb, soții Addams îi întâmpină cu brațele deschise, iar oaspeții care îi vizitează sunt cei setați într-o cheie negativă sau care înțeleg lucrurile greșit.
Datorită acestui sitcom au fost introduse mai multe elemente distinctive în ceea ce înseamnă Familia Addams, care au fost păstrate până în prezent, precum dragostea pe care o are Wednesday pentru faptele istorice bizare și tulburătoare, dragostea și pasiunea nesfârșită a lui Gomez și Morticia unul pentru celălalt sau poțiunile ciudate ale bunicii.
Farmecul sitcomului și ceea ce l-a făcut atât de neobișnuit și atractiv în ochii publicului a fost faptul că soții Addams se iubesc reciproc într-un mod pasional și excentric pentru acele vremuri, se bucură de toate lucrurile neobișnuite care au loc cu regularitate în familia lor și reușesc să-și educe copiii într-un mod blând, care pe atunci nu se bucura de popularitate și care astăzi se numește gentle parenting.
Deși sitcomul a durat puțin, popularitatea lui a menținut ideea Familiei Addams în viață și a transmis-o mai departe următoarelor adaptări ecranizate. Acest spectacol le-a oferit fanilor și melodia tematică iconică, nominalizată la Premiile Grammy, care a devenit un element de bază al Familiei Addams.
„Serialul nu a fost la fel de întunecat ca benzile, a fost mai mult ciudat decât înfricoșător, dar a surprins savoarea a ceea ce făcea Charles Addams în The New Yorker”, a spus Stephen Cox, autorul cărții behind-the-scenes despre Familia Addams.
Familia Addams devine animație
Deși în cele din urmă și-au primit propriul spațiu animat în 1973, Familia Addams a apărut pentru prima dată într-o animație în renumitul Scooby-Doo. În 1972, Scooby-Doo meets The Addams Family și-a avut premiera și l-a prezentat pe Scooby-Doo și pe gașca sa care se întâlnește cu misterioasa și înfricoșătoarea familie Addams.
Actorii din distribuția originală au jucat vocea din spatele personajelor animate pe care le reprezintă în sitcomul lansat anterior. Desenul animat a obținut un succes uriaș, deși nu a fost niciodată lansat pentru publicul lanrg VHS sau DVD din cauza problemelor cu drepturile de autor.
Acest lucru a determinat studioul Hannah-Barbera să producă o serie de desene animate în 1973, intitulată potrivit The Addams Family. Serialul animat a fost difuzat în fiecare dimineață de sâmbătă, între anii 1973 și 1975, pe NBC. Animația îi urmărește pe membrii familiei Addams aflați într-o excursie prin SUA în rulota lor care arată la fel de deosebit ca și casa lor.
Deși animația este mai puțin macabră decât sitcomul care a apărut înaintea lui, Familia Addams a reușit să devină și mai specifică, având personajele și estetica întărită de mediul animației. Acțiunea are loc într-o lume diferită de cea din sitcom, dar ideea conceptului Familiei Addams a fost prezentă pe tot parcursul serialului animat.
În animație, membrii familiei provoacă din neatenție haos oriunde merg din cauza intereselor și manierelor lor neobișnuite și a tendinței de a avea încredere în cei care nu merită acest lucru. Deși se întâmplă să întâlnească oameni care au nevoie cu adevărat de ajutor și să contribuie pozitiv la situația lor, de cele mai multe ori Familia Addams ajunge să fie implicată în scheme criminale fără să-și dea seama despre asta.
De menționat este că în serialul animat au fost adăugate câteva personaje noi, precum vărul Itt, care a fost sonorizat de John Stephenson.
În 1977, a fost produsă o nouă ediție specială live-action intitulată Halloween with the New Addams Family. Aceasta a fost ultima dată când întreaga distribuție originală a fost împreună în calitate de Familia Addams. A fost, de asemenea, prima și singura dată când distribuția originală a Familiei Addams a apărut în format color, filmată pe casetă video.
Familia Addams revine în anul 1990
În 1991, regizorul Barry Sonnenfeld, cunoscut pentru trilogia The Men in Black și Get Shorty, a regizat o adaptare de film live-action numită The Addams Family, aducând pentru prima dată familia pe marele ecran. Acesta a schimbat pentru totdeauna modul în care oamenii ar vedea Familia Addams.
După succesul primului film, în 1993 a apărut o continuare, regizată tot de Sonnenfeld, intitulată Addams Family Values. Aceste filme sunt considerate a fi versiunea definitivă a Familiei Addams pe care oamenii o cunosc cel mai bine. Filmul a fost jucat de Raul Julia în rolul lui Gomez, Angelica Huston în rolul lui Morticia, Christopher Lloyd în rolul unchiului Fester, Christina Ricci în rolul lui Wednesday, Jimmy Workman în rolul lui Pugsley și Judith Malina și Carol Kane în rolul bunicii în primul și, respectiv, în cel de-al doilea film.
Angelica Huston a fost nominalizată la două Globuri de Aur pentru interpretarea Morticiei în ambele filme, iar Christina Ricci a avut parte de multă atenție din partea publicului datorită interpretării sale iconice a rolului Wednesay.
Filmele din anii 1990 despre Familia Addams au arătat că unul dintre principalele motive pentru care Familia Addams nu-și pierde din popularitate este faptul că este atemporală.
Filmele din anii 1960 nu oferă nimic concret și distinct despre Familia Addams. Membrii familiei nu poartă haine specifice anilor ’60, copiii nu au vorbit niciodată în limbajul anilor ’60 și nu au fost niciodată divulgate locurile de muncă ale adulților familiei. Așadar, reiese că nu știm nimic despre viața socială și profesională a Familiei Addams, ci doar că sunt o familie neobișnuită care adoră întunericul și atmosfera sumbră, dar au o atitudine pozitivă și o viață de familie sănătoasă.
Acest concept este atât de funcțional, încât probabil orice scriitor sau regizor competent poate readapta The Addams Family în orice deceniu, iar glumele și personajele vor fi în continuare relevante.
Primul film a avut un succes uriaș, câștigând 113 milioane de dolari față de un buget de 30 de milioane de dolari și a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun design de costume.
Addams Family Values nu a avut un succes financiar la fel de mare ca primul film, dar a primit recenzii mai bune din partea criticilor și o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună regie artistică-decor.
O noua animație, un nou film și un nou sitcom
Filmele anilor ’90 au fost atât de populare, încât The Addams Family a revenit pe micile ecrane, din nou în animație. În 1992, Hannah-Barbera a produs din nou un serial animat, intitulat în mod șocant The Addams Family. Acesta a durat doar un sezon, dar s-a remarcat prin faptul că aceasta a fost ultima dată când John Astin l-a jucat pe Gomez, care i-a dat vocea în acest spectacol.
Un detaliu interesant este faptul că, pe coperta animației, membrii Familiei Addams fac un gest cu degetele, similar cu cel din clipul piesei principale a sitcomului, astfel creând legătura dintre adaptarea nouă și sitcomul original.
În anul 1998, regizorul Dave Payne a produs un nou film la același subiect, intitulat Addams Family Reunion, cu Daryl Hannah, Tim Curry, Nicole Fugere și Jerry Messing în roluri principale.
Intriga filmului s-a concentrat pe faptul că familia excentrică a ajuns din greșeală la o reuniune de familie greșită și au întâlnit un bărbat (Ed Begley Jr.) care încearcă să comită o crimă pentru a moșteni o avere.
Regizorul intenționase să dea filmului un ton întunecat și nervos, dar compania producătoare a insistat ca povestea să fie destinată exclusiv copiilor și să excludă o mare parte din umorul negru și satira filmelor anterioare. Criticii și publicul însă nu s-au arătat plăcut surprinși de film, iar recenziile nu au fost la fel de pozitive.
Interesul față de Familia Addams însă a rămas la fel de mare. Astfel, în anul 1998 a fost produs un nou sitcom, la 30 de ani distanță de primul. Acesta a fost intitulat The New Addams Family și a avut un ton mult mai lejer decât cel din adaptările anterioare live-action. Serialul a avut un singur sezon și i-a avut drept actori principali pe Glen Taranto, Ellie Harvie, Brody Smith și Nicole Fugere.
În acest sitcom, membrii familiei au puteri supranaturale care nu au fost explicate sau justificate pe parcurs. Unele dintre episoade sunt remake-uri ale episoadelor din sitcomul original, însă în cadrul familiei apare un nou personaj pe nume bunicul Addams, care avea trăsături similare cu Gomez. Bunicul Addams a fost interpretat de John Astin, care îl jucase pe Gomez în sitcomul original.
Până la sfârșitul anilor 1990, Familia Addams s-a dovedit a fi o proprietate intelectuală care se poate schimba și adapta la peisajul cultural actual și care este întotdeauna așteptat și primit de către public.
În 2019, MGM a lansat un nou film de animație The Addams Family, care s-a bucurat de un mare succes. Filmul a câștigat peste 200 de milioane de dolari la box-office, față de un buget de 24 de milioane de dolari, și asta i-a determinat să dea undă verde la continuarea The Addams Family 2, care a apărut în 2021.
Distribuția pentru acest film a fost Oscar Isaac în rolul lui Gomez, Charlize Theron în rolul lui Morticia, Chloe Grace Moretz în rolul lui Wednesday, Nick Kroll în rolul unchiului Fester, Finn Wolfhard în rolul lui Pugsley în primul film și Javon „Wanna” Walton în al doilea și Bette Midler în rolul bunicii. Animațiile au arătat foarte clar că publicul era încă dornic de conținut nou despre Familia Addams și astfel au deschis calea francizei pentru noua generație.
De remarcat este faptul că, atât în această animație, cât și în precedentele, creatorii țin cont mai mult de aspectul personajelor de pe vremea benzilor desenate, comparativ cu regizorii de film. De exemplu, în cazul lui Gomez Addams, în animații este păstrat aspectul original pe care îl vedem și în benzile desenate, pe când în film se optează pentru actori mai supli și zvelți (nu și în serialul „Wednesday” produs de Netflix).
Wednesday
Pe 23 noiembrie 2022, Tim Burton și Netflix au lansat un nou serial a cărui protagonistă este fiica familiei Addams – Wednesay. Tânăra este pusă în situația de a se încadra în colectivul noii sale instituții de învățământ – Nevermore Academy. Serialul este jucat de Guzmán în rolul lui Gomez, Catherine Zeta-Jones în rolul lui Morticia, Jenna Ortega în rolul lui Wednesday și Isaac Ordonez în rolul lui Pugsley.
Netflix raportează 1,237 miliarde de ore vizionate în primele 28 de zile. A depășit un miliard de ore de vizionare la doar trei săptămâni de la debut.
Un fapt interesant este că Tim Burton a fost primul regizor căruia i s-a propus să regizeze filmul The Addams Family din anii ’90, dar a trebuit să refuze din cauza implicării sale în crearea filmului Batman Returns.
În 2010, Tim Burton urma să regizeze și să producă o adaptare stop-motion a filmului de animație a The Addams Family, dar în cele din urmă nu a fost să fie.
Așa că, 30 de ani mai târziu, Tim Burton a ajuns în sfârșit să creeze propria sa versiune a Familiei Addams, care a devenit populară încă de la lansarea trailerului. Serialul „Wednesday” a reintrodus Familia Addams pentru publicul mai tânăr, într-o manieră contemporană, dar care păstrează elementele de bază ale versiunii inițiale.
Pe 6 ianuarie, Netflix a anunțat despre lansarea celui de-al doilea sezon al serialului „Wednesday”. „Fata ta gotică favorită se va întoarce pe Netflix. Vine sezonul 2”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Instagram a companiei.
Cum este legat „Wednesday” de edițiile anterioare ale Familiei Addams
„Wednesday” aduce un omagiu melodiei originale a Familiei Addams cu ajutorul pocniturilor din degete care apar și în trailer și care au devenit cartea de vizită a Familiei Addams.
Jenna Ortega, care o interpretează pe Wednesday, și Christina Ricci, care nu numai că o interpretează pe domnișoara Thornhill, dar care a jucat rolul lui Wednesday în The Addams Family din 1991, efectuează acest gest distinctiv al francizei.
În timp ce Morticia Addams își înscrie fiica la Nevermore Academy, ea îi explică directoarei Larissa Weems povestea din spatele numelui fiicei sale.
Wednesday a fost numită după versul „Copilul de luni” – primele rânduri ale poeziei sunt următoarele: „Copilul de luni este frumos la față, copilul de marți este plin de har, copilul de miercuri este plin de vai” (sau woe în engleză).
Desigur, „vai” sau woe este o descrie perfectă pentru fiica familiei Addams. Aceasta este o referință la modul în care Charles Addams – creatorul și ilustratorul benzilor desenate ale Familiei Addams – a numit inițial personajul lui Wednesday.
De asemenea, dansul care a devenit viral pe rețele își are rădăcinile încă din primul film care vizează Familia Addams – The Addams Family din anul 1964. Atât pasiunea sa ascunsă pentru dans, cât și câteva dintre mișcările emblematice care se regăsesc în „Wednesday” pot fi observate în secvența de acum aproape 60 de ani.
Cea mai apreciată scenă din filmul Addams Family Values a fost cea în care Wednesday făcea parte dintr-o scenetă de Ziua Recunoștinței la o tabără de vară, spunând cum pelerinii și descendenții lor au tratat cu adevărat americanii nativi.
„Ați luat pământul care este de drept al nostru”, spune ea, în rolul lui Pocahontas.
Poziția pe care o are Wednesday în legătură cu istoria americană a fost păstrată de Tim Burton, deoarece noua Wednesday este forțată să lucreze la Pilgrim World.
Acolo, ea le spune vizitatorilor că fudge-ul pe care îl mănâncă a fost făcut de indigeni oprimați și că parcul de distracții a ignorat multe crime ale pelerinilor.
„Bucurați-vă de «autenticul» dulce de pelerin făcut din boabe de cacao prelucrate de indigenii asupriți din Amazon”, spune apăsat ea.
Ea mai adaugă faptul că „toate veniturile sunt destinate să susțină această văruire jalnică a istoriei americane”.
Edgar Allan Poe în „Wednesday”
„Edgar Allan Poe a spus: «Să nu crezi nimic din ce auzi și jumătate din ceea ce vezi»”, spune Wednesday în cel de-al doilea episod al primului sezon.
Edgar Allan Poe este scriitorul și poetul american din secolul al XIX-lea, renumit pentru cărțile sale macabre despre mister, durere, nebunie, crimă, fantome și răzbunare. Acesta joacă un rol tematic major în serialul „Wednesday”, chiar dacă pe parcursul serialului protagonista le citează mai des pe Agatha Christie și pe Mary Shelley.
Primul sezon al serialului „Wednesday” are loc în lumea neobișnuită a lui Wednesday Addams, interpretată de Jenna Ortega, pe măsură ce se obișnuiește cu noua ei școală – Nevermore Academy, un loc în care copiii supranatural dotați pot să-și perfecționeze abilitățile și să devină oameni mai buni.
Una dintre primele și cele mai evidente referințe la maestrul literar este numele școlii. În poemul lui Poe, „Corbul”, pasărea neagră a spus în mod repetat „Nevermore”. Creația sa prezintă durerea protagonistului în legătură cu pierderea iubirii sale, Lenore, ne vorbește despre moarte și memorie și ne amintește să apreciem ceea ce avem. Pe scurt, se potrivește perfect cu atmosfera întunecată a academiei.
Corbii pot fi observați în tot campusul instituției pe parcursul întregului prim sezon, iar directoarea Weems are câteva astfel de păsări așezate pe biroul ei.
Totodată, strămoșul lui Wednesday, Goody Addams, se referă la ea numind-o „corbul din linia mea de sânge”.
„Calea unui corb este una solitara. Ajungi singur, incapabil să ai încredere în ceilalți, văzând doar întunericul din interiorul lor”, spune Goody către Wednesday.
De asemenea, rochia pe care o poartă Wednesday în timpul dansului său viral amintește de penajul corbului.
De menționat este și faptul că internauții consideră că formatul „academiei magice” ar fi o referință la filmele cu Harry Potter, însă sunt mai multe coincidențe care arată faptul că ideea generală a academiei a fost inspirată din creațiile lui Poe.
Pe lângă asta, Edgar Allan Poe ar fi frecventat această școală, fiind cel mai notoriu elev al acesteia. El a avut un impact atât de mare asupra Nevermore Academy, încât i-a fost ridicată o statuie în onoarea sa.
Pe parcursul primului sezon, Wednesday descoperă Nightshade Society, societatea secretă a studenților proeminenți, recrutați din cadrul Nevermore Academy, despre care se credea că a fost desființată în urmă cu trei decenii. Carta Nightshades a fost pierdută după ce un copil a fost ucis, probabil din cauza societății secrete, dar directoarea Weems i-a permis să-și continue activitatea.
Nuvela lui Poe „Morella” este despre o femeie bolnavă al cărei soț îi dorește moartea. Ea moare în timp ce dă naștere fiicei sale, care crește semănând exact cu mama. „Morella” este o altă variantă a mănădeiței negre, o buruiană otrăvitoare, numită în limba engleză black nightshade.
Totuși, una dintre cele mai evidente referințe este competiția The Poe Cup din cel de-al doilea episod, unde elevii concurează la o cursă anuală de canoe, aflată la cea de-a 125-a ediție. Fiecare barcă poartă numele unui poem semnat de Edgar Allan Poe. Printre acestea se numără „Pisica neagră”, „Groapa și pendulul”, „Bușonul de aur” și „Butoiul de Amontillado”. Bărcile și concurenții sunt deghizați conform subiectului poeziei, iar Wednesday și Eden, colega sa de cameră, fac parte din echipa Black Cat și poartă ținute cu tematică de pisică. Este încă un omagiu adus lui Poe pentru a exprima respectul academiei pentru el.
De ce Familia Addams este atât de populară?
Există o multitudine de motive pentru care Familia Addams câștigă deceniu după deceniu simpatia publicului. În primul rând, membrii familiei sunt unici, cu caracteristici bine definite și cu detalii gândite atipice, care sunt curioase pentru public. Totodată, calitățile care stau la fundamentul personalității personajelor și al relațiilor sănătoase și tandre dintre acestea fac publicul să empatizeze cu membrii Familiei Addams și să îi placă.
În pofida tuturor aspectelor sale neobișnuite, Familia Addams este una prietenoasă, atentă și iubitoare, capabilă să-și accepte membrii indiferent de cât de ciudați sunt, ba mai mult, încurajează diferențele. Însă, atunci când cineva dintre membrii familiei decide să apuce o altă cale, ceilalți vor susține și accepta decizia acestuia (chiar dacă nu instant), așa cum a fost în cazul mezinului familiei – Pugsley –, care a decis să se alăture cercetașilor școlii, ceea ce nu a fost pe placul familiei.
De asemenea, umorul specific Familiei Addams este în mare parte atemporal, prezentat într-un mod amiabil și fin, ceea ce nu poate să nu placă publicului. Detaliul meu preferat este păpușa fără de cap a lui Wednesday, numită Marie Antoinette.
Un alt aspect de menționat este afecțiunea dintre Morticia și Gomez, reflectată pe ecrane în perioada în care o bună parte dintre serialele care apăreau la TV aveau drept eroi bărbații care își urăsc soțiile sau care au o relație proastă și distantă cu acestea. Astfel, în tentativa de a obține opusul societății americane, creatorii serialului au conturat imaginea lui Morticia și Gomez inventată de Charles Addams, obținând un cuplu care se iubește profund și care are o viață sexuală activă, care este atent și respectuos și care discută sănătos problemele familiale care apar.
Astfel, opusul a tot ceea ce însemna normalitate în anii ’60 s-a adeverit a fi o familie formată din oameni iubitori și grijulii, cu abordări care abia astăzi ni se par normale și evidente.