Vinul și podgoriile Moldovei au fost apreciate de cea mai influentă critică de vinuri din lume, Jancis Robinson

ipiccy_image (14)
Foto: jancisrobinson.com/ft.com

Vinul Moldovei a fost titrat de publicația britanică „Financial Times” în onorabila rubrică despre vinuri, scrisă de cea mai influentă critică de vinuri din lume (2018), consiliera vinotecii Reginei Regatului Unit (între 2004-2022) și co-autoarea „Atlasului Mondial al Vinului”, Jancis Robinson.

„Moldova – țara surprinzătoare cu cea mai mare densitate de podgorii per capita din lume, care a navigat printre dificultățile politice dar a făcut progrese simțitoare, s-a reinventat și a avansat direct în secolul 22”, a scris portalul Wine of Moldova pe pagina sa de Facebook cu referire la articolul respectiv.

Potrivit acestora, aidoma regiunii Bourgogne, sau Friuli, Moldova se distinge prin soiurile autohtone, appreciate de critica de vinuri Jancis Robinson, dar și prin vinurile de asamblaj. Articolul citează regiunile cu Indicație Geografică Protejată Ștefan Vodă și Valul lui Traian și o selecție de vinuri de la Purcari Wines, Gitana Winery 1953 și Chateau Vartely Winery, disponibile pe piața Marii Britanii și a Statelor Unite ale Americii.

„Vinul Moldovei atinge noi culmi de reputație internațională, grație eforturilor vinificatorilor noștri, a investițiilor în podgoriile și cramele moldovenești, prin promovarea eficientă cu brand de țară”, au mai specificat cei de la Wine of Moldova.

Critica britanică a menționat în articolul său despre sorturile de poamă: Feteasca Albă și Feteasca Neagră, precum și de sorturile de poamă din România: Feteasca Regală și Băbeasca Neagră, cunoscute în Moldova ca Rara Neagră.

„Am gustat vintage-urile din 2018, 2019 și 2020 și le pot recomanda pe toate – mai ales că este tratată cu o învechire sofisticată, dar nu prea evidentă, și totuși se vinde cu amănuntul de nu mai mult de 20 de lire sterline”, a specificat autoarea în articol.

De asemenea, critica a fost impresionată de vinurile de la „Gitana”, cu sediul în regiunea mai caldă din sud-vestul țării Valul lui Traian. „Se pare că își găsesc drumul spre SUA și Marea Britanie”, a scris aceasta.

Sursă imagine: captură de ecran/ft.com

Întreg articolul în limba engleză îl găsiți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente