(video) A sintetizat compuși noi pentru a fi utilizați ulterior în producerea medicamentelor. Descoperă teza de licență a lui Gabriel Lazăr

viber_image_2023-01-20_17-09-19-863

Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le simțim în calitate de jurnaliști (jurnaliste) e admirația pentru toți protagoniștii materialelor noastre la care revenim peste luni și le observăm evoluția. Același lucru ni s-a întâmplat și în cazul lui Gabriel Lazăr, când am scris despre experimentele curioase pe care le filmează la #DOZAdeCHIMIE. De data aceasta, tânărul ne povestește despre teza de licență, la care a lucrat încă din anul I.

Fiind absolvent al Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică de la USM, scopul tezei de licență a lui Gabriel a fost sinteza și studiul compușilor homo- și heterometalici ai Cu(II) și Bi(III) cu liganzi aminopolicarboxilați (APC) și 4-etiltiosemicarbazonele 2-formil- și 2-acetilpiridinei. În cuvinte mai simple, tânărul a avut obiectivul de a obține niște substanțe noi cu potențial biologic activ, astfel posibile medicamente. „Le-am studiat proprietățile, le-am studiat efectul, inclusiv biologic, iar în urma la toate acestea am putut trage o anumită concluzie.”

Gabriel a sintetizat șase substanțe noi. „Începem cu a analiza literatură, să vedem ce a fost deja utilizat, care ar fi compușii pe care îi putem sintetiza și în care domeniu ar fi bine să ne îndreptăm, care dintre metale au un efect biologic mai sporit”, ne-a povestit tânărul.

Teza de licență a lui Gabriel este unul dintre primii pași în creionarea aportului semnificativ asupra inovării domeniului chimiei în Moldova. „Datorită acestor lucrări, inclusiv a studenților, noi sporim interesul tinerilor față de știință, cercetare. Crește oarecum un fel de concurență sănătoasă și un interes față de inovație și știință.”

La momentul de față, Gabriel activează în cadrul aceleași facultăți – Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică USM, ca laborant superior în departamentul de chimie.


Echipa #diez continuă seria de materiale despre tezele de licență inovatoare ale tinerilor care pun în valoare potențialul de transformare a Moldovei în diverse domenii precum farmaceutica, ingineria, artele plastice și robotica. În acest context, îți recomandăm să explorezi lucrările studenților noștri în această rubrică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente