Astăzi este a 331-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Guvernul elvețian arată clar că sprijină transferul de active rusești înghețate către Ucraina, transmite Bloomberg. Cu toate acestea, propunerea nu este susținută de băncile elvețiene. Decizia Elveției de a sprijini sancțiunile împotriva Rusiei a fost deja supusă unor critici dure, deoarece, de dragul acesteia, țara ar trebui să-și sacrifice neutralitatea istorică.
🟣 Slovacia și Cehia sunt gata să ofere Ucrainei tancurile Leopard, pe care le-au primit din Germania. Este vorba despre aproape 30 de echipamente grele, transmite FAZ.
🟣 Țările de Jos sunt pregătite să transfere avioanele de luptă F-16 în Ucraina dacă Kievul va trimite o cerere de transfer al echipamentului menționat. Potrivit portalului NL Times, această declarație a fost făcută de ministrul afacerilor externe al Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, în cadrul dezbaterilor parlamentare.
🟣 Rusia a lansat un atac cu rachete asupra orașului Kramatorsk, regiunea Donețk, unde a distrus mai multe obiecte de infrastructură, anunță șeful Administrației militare eegionale Donețk, Pavlo Kârâlenko.
🟣 Sisteme de apărare aeriană au fost observate la doar 10 km de reședința președintelui rus Vladimir Putin din Novo-Ogaryovo. Videoclipul instalației, filmat de un martor ocular pe 6 ianuarie, a fost publicat de canalul de Telegram „Siren”. De asemenea, au fost instalate sisteme de apărare aeriană în mai multe locații ale Moscovei, printre care și pe clădirea Ministerului Apărării al Federației Ruse.
🟣 La monumentele lui Lesea Ukrainka și Taras Șevcenko din Moscova unii ruși aduc flori, anunță ASTRA. Chiar dacă poliția a supravegheat monumentul, nicio persoană nu a fost arestată. Acum câteva zile s-a raportat despre arestarea unor persoane care aduceau flori la monumentul lui Lesea Ukrainka în memoria celor uciși în Dnipro.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!