Nouă țări se angajează să ofere Ucrainei un sprijin militar. Cele mai importante evenimente din a 330-a zi de război

ucraina ambasada
Foto:unsplash.com

Astăzi este a 330-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 În timpul zilei, armata rusă a lansat patru rachete și 15 lovituri aeriene. Au fost efectuate peste 30 de atacuri din sisteme de lansare cu rachete multiple. 13 așezări din regiunea Harkiv și 10 așezări din regiunea Donețk au fost lovite. 10 așezări din Donbas au fost bombardate. Peste 15 așezări au fost atacate în direcția Zaporijjea. Informațiile sunt prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

🟣 Numărul persoanelor decedate în urma unui atac cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din Dnipro a crescut la 46 de persoane, 80 de persoane fiind rănite. Identificarea victimelor continuă. 11 oameni nu au fost încă identificați, același număr de dispăruți rămâne. 24 de victime sunt în spitalele orașului sub supravegherea medicilor. Trei sunt în stare gravă, inclusiv o fetiță de nouă ani. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației militare regionale (AMR) Dnipropetrovsk pe canalul său Telegram.

🟣 În Herson, aproximativ 15 000 de abonați au fost deconectați de la sursa de energie din cauza bombardamentelor armatei ruse. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației militare regionale Herson. Consiliul orașului Herson a informat deja de două ori în această zi despre alerta aeriană anunțată în regiune.

🟣 În dimineața zilei de 19 ianuarie, avioanele de luptă rusești MiG-31K, care sunt purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal, au decolat în Belarus. Din această cauză a fost anunțată o alertă aeriană în toată Ucraina. Potrivit grupului de monitorizare Belaruski Haiun, decolarea a două avioane rusești MiG-31K și a unei aeronave de avertizare timpurie A-50U (AWACS) a fost înregistrată pentru prima dată pe aerodromul Maciulișci. La ora 10.44 a fost înregistrată în Belarus decolarea celui de-al treilea avion de luptă MiG-31K al Forțelor Armate Ruse, transmite unian.net.

🟣 La ora 1.22 a fost anunțată o alertă de raid aerian în regiunea Zaporijjea, care a durat o jumătate de oră. În centrul regional s-au auzit explozii. Potrivit șefului AMR Zaporijjea, Oleksandr Staruh, regiunea a fost bombardată prin lansarea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a armelor incendiare interzise de dreptul internațional privind infrastructura civilă și clădirile rezidențiale.

🟣 Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va transfera 600 de rachete Brimstone în Ucraina. Potrivit canalului de televiziune britanic Sky News, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a spus acest lucru la o conferință de presă în Estonia. Oficialul a adăugat că sprijinul pentru Ucraina va continua „în acest an și anul viitor”. Informația vine după confirmarea furnizării unui anumit număr de vehicule blindate și tancuri Challenger 2. „Acest lucru va fi incredibil de important pentru a ajuta Ucraina să domine câmpul de luptă”, a adăugat Wallace.

🟣 Lituania oferă Ucrainei un nou pachet de asistență pentru apărare, care conține două elicoptere Mi-8, tunuri antiaeriene L-70 și muniție. Ministrul lituanian al apărării naționale, Arvydas Anušauskas, a anunțat acest lucru pe Twitter. Potrivit acestuia, costul total al viitorului pachet de suport este de aproximativ 125 de milioane de euro.

🟣 Nouă țări se angajează să ofere Ucrainei un sprijin militar fără precedent pentru succesul său în expulzarea trupelor ruse din teritoriile ocupate. Acest lucru se precizează în declarația comună a miniștrilor apărării din Estonia, Marea Britanie, Polonia, Letonia, Lituania și reprezentanții Danemarcei, ai Republicii Cehe, ai Țărilor de Jos și ai Slovaciei, care a fost numită „Angajamentele de la Tallinn”.

„Împreună vom continua să sprijinim Ucraina să treacă de la rezistență la expulzarea forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean. Adunând aliați și parteneri împreună, ne asigurăm că creșterea sprijinului militar global este cât mai strategică și coordonată posibil”, se arată în declarația comună. În același timp, aprobând aceste „angajamente de la Tallinn”, nouă țări merg la reuniunea Grupului de contact pentru problemele de apărare al Ucrainei („Ramstein-8”), care va avea loc mâine, 20 ianuarie, la baza aeriană Ramstein, și îndeamnă, de asemenea, alte țări să-și aducă propria contribuție de sprijin pentru a asigura victoria Ucrainei pe câmpul de luptă în 2023 cât mai curând posibil.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente