Echipa Picodi.com a verificat cum s-a schimbat salariul minim în 2023 în zeci de țări din întreaga lume și dacă acesta este suficient pentru a asigura un confort minim de trai. Moldova se află pe locul trei în clasamentul creșterii salariului minim pe economie în anul 2023, după Argentina și Turcia.
La studiu au participat 67 de țări cu un salariu minim stabilit de autorități.
Dintre cele 67 de țări analizate în cadrul studiului, doar șapte nu și-au modificat salariul minim din ianuarie 2022. Printre acestea se numără Israel, Hong Kong și Nigeria.
Argentina (104,5 %) și Turcia (100 %) au înregistrat cele mai mari creșteri ale salariului minim în cursul anului. Dar trebuie ținut cont de faptul că inflația și scăderea valorii monedei naționale au fost destul de ridicate în aceste țări timp de mai mulți ani.
Moldova se află pe locul trei în clasamentul creșterii salariilor. Salariul minim „net” este acum de 3 473 de lei, în creștere cu 32,5 % față de anul trecut (2 620 de lei).
Letonia (27,1%) și Malaezia (25,8%) au înregistrat, de asemenea, creșteri mari ale salariului minim.
Impozitarea variază de la o țară la alta, iar diferența dintre salariul net și cel brut poate varia între 0 % și 35 % (13,2 % în Moldova). Pentru ca clasamentul să fie echitabil, echipa picodi a comparat salariile nete, adică banii pe care un angajat îi primește în mână sau într-un cont bancar.
Ce poți cumpăra cu aproximativ 1 400 de lei
Costul coșului alimentar teoretic în Moldova este de 1 384 de lei, ceea ce reprezintă 39,8 % din salariul minim după impozitare.
Costul unui coș alimentar la începutul anului 2023 este de 1 384 de lei, cu 26,7 % mai mult decât anul trecut. Acest coș alimentar reprezintă 39,8 % din salariul minim după impozitare. Anul trecut, raportul a fost de 41,7 %.
Metodologie și surse de date
În acest studiu, au fost comparate ratele salariului minim valabile din ianuarie 2023 cu cele din ianuarie 2022. Datele sunt preluate de pe paginile oficiale ale guvernelor sau ale ministerelor relevante. Au fost excluse țările în care sindicatele stabilesc salariul și în care nu există un salariu minim legal (de exemplu, Italia, Singapore, Elveția și țările nordice). Pentru țările în care salariul minim variază de la o regiune la alta (Canada, SUA, Filipine, Thailanda, Vietnam), a fost calculată și utilizat media aritmetică. Suma după impozitare a fost obținută cu ajutorul calculatoarelor fiscale locale.
Începând cu 1 septembrie 2022, salariul minim a fost unificat în toate instituțiile din țară (publice și private), fiind de 3 500 de lei.