În cadrul ședinței Guvernului a fost votat un proiect de lege care stabilește condițiile în care va fi oferită protecția temporară cetățenilor refugiați din Ucraina. Aceștia vor beneficia legal de accesul la învățământ, educație, asistență medicală, statut juridic și altele.
Protecția temporară va fi aplicată atât persoanelor strămutate din Ucraina (beneficiare de reședința Ucrainei) după data de 24 februarie 2022, cât și celor care s-au strămutat cu puțin timp până la începerea războiului, în contextul intensificării tensiunilor din regiune. De asemenea, protecția va fi oferită membrilor familiilor persoanelor menționate mai sus și apatrizii și resortisanții țărilor terțe, altele decât Ucraina, care beneficiau de protecție internațională sau de o protecție națională echivalentă în Ucraina înainte de 24 februarie 2022.
Astfel, cetățenii ucraineni vor beneficia de:
# principiului nereturnării în țara de origine;
# accesului minorilor la învățământ și educație, accesul la cazare corespunzătoare, accesul la asistență socială;
# protecție temporară în câmpul muncii;
# acces la asistență medicală;
# asigurarea procesului de informare;
# stabilirea statutului juridic;
# stabilirea măsurilor de protecție în scopul asigurării realizării drepturilor și obligațiilor
persoanelor strămutate din Ucraina;
# stabilirea măsurilor de prevenire a intoleranței și relelor tratamente în scopul asigurării ordinii
publice și securității naționale.
Protecția temporară va fi acordată pe o perioadă de un an începând cu data de 1 martie 2023, perioadă care poate fi prelungită cu perioade de șase luni, dar care să nu depășească doi ani, dacă motivele de protecție temporară vor persista în continuare. Totodată, protecția temporară poate înceta în orice moment stabilit printr-o altă Hotărâre de Guvern în cazul în care se va constata că situația din Ucraina s-a
ameliorat și permite întoarcerea în siguranță a cetățenilor cărora li s-a acordat protecție temporară,
cu respectarea corespunzătoare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
În contextul acordării protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate vor verifica, în termen de 10 zile din momentul înregistrării beneficiarului de protecție temporară, dacă există motive de excludere de la acordarea protecției temporare, termenul respectiv fiind necesar pentru a asigura ca responsabilitățile care revin autorităților în ceea ce privește menținerea ordinii publice și apărarea securității Republicii Moldova sunt îndeplinite în mod corespunzător.