Astăzi este a 329-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Letonia a oferit Ucrainei sistemele de rachete antiaeriene Stinger, precum și elicoptere, mitraliere cu muniție și drone, transmite publicația Delfi.
🟣 În Federația Rusă au început să apară monumente în memoria victimelor din Dnipro. Potrivit informațiilor, acestea sunt ridicate în apropierea monumentelor poeților ucraineni, scrie unian.net.
🟣 La Moscova ar fi fost interzis ca persoanele să se adune în grupuri de peste 20 de oameni din cauza amenințării cu acțiuni de protest.
„La Moscova se formează grupuri «voluntare» de trei-cinci persoane care patrulează pe străzile centrale, în piețe, în locuri din apropierea stațiilor de metrou și a marilor centre comerciale. Sarcina lor este de a preveni eventualele aglomerări de oameni pentru a împiedica posibilele acțiuni de protest. Conform instrucțiunilor primite, «suspecte» sunt considerate orice grupuri de peste 20 de persoane”, a relatat Direcția principală de informații a Ucrainei.
🟣 Comisia Europeană ia în considerare posibilitatea creării unei comisii speciale în cadrul Procuraturii Internaționale, care să investigheze crimele Federației Ruse față de Ucraina. Informațiile au fost împărtășite de comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, în timpul unui discurs în Parlamentul European.
🟣 În această dimineață, 18 ianuarie, un elicopter din Brovarî s-a prăbușit între un bloc locativ și o grădiniță. De asemenea, la fața locului a avut loc și un incendiu. Autoritățile ucrainene au raportat că angajații și copiii au fost evacuați din grădiniță, transmite meduza.io.
În urma acestui accident a murit ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Denâs Monastârskâi. Ulterior, în funcția sa a fost numit Ihor Klâmenko, fostul șef al Poliției Naționale a Ucrainei.
Momentan, au fost înregistrate 18 decese, trei dintre care au fost copii. La fel, 29 de persoane sunt rănite, dintre care 12 sunt, de asemenea, copii. Dintre cei decedați, nouă persoane se aflau la bordul elicopterului.
Mai multe detalii găsiți aici!
🟣 459 de copii au fost uciși, iar alții 909 au fost răniți de la începutului războiului și până acum. Potrivit Procuraturii Generale, în dimineața zilei de 18 ianuarie, peste 1 368 de copii au suferit în Ucraina ca urmare a atacurilor armatei ruse, scrie unian.net.
🟣 Statele Unite ale Americii ar fi transmis Ucrainei tehnică militară grea prin depozitele de stocare ale Israelului și Coreei de Sud. Informația a fost declarată de un înalt oficial american pentru publicația The New York Times.
🟣 În prezent, armata ucraineană se află la baza militară americană din Oklahoma. Aceștia se vor antrena cu sistemele de rachete antiaeriene Patriot. Activitățile militarilor ar trebui să înceapă în câteva zile, transmite unian.net.
🟣 125 de copii scoși ilegal din Ucraina în Federația Rusă au putut fi reîntorși în țară. Acest lucru a fost anunțat de consiliera-comisară a președintelui Ucrainei pentru drepturile copilului și pentru reabilitarea copilului, în timpul expunerii proiectului „Ucraina ești tu” la Forumul Economic Mondial de la Davos. Potrivit acesteia, până astăzi, se cunoaște despre răpirea a aproape 14 000 de copii de către Rusia.
„Am reușit să identificăm și să verificăm datele a aproape 14 000 de copii care au fost răpiți și deportați de armata rusă. Din păcate, putem spune că am reușit să returnăm acasă doar 125 dintre ei”, a menționat reprezentanta guvernului ucrainean.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!