Printre subiectele pe care le abordăm la Universitatea #diez este sistemul de notare, care diferă uneori de cel de-acasă. Nicoleta Gorea, studentă la Criminalistică în Științele Naturii, vă povestește despre cum stau lucrurile la universitățile din Germania și de ce e o mare fericire pentru ea să primească nota 1.
Ca multe alte lucruri în alte colțuri ale lumii, Germania are și ea particularitățile sale atunci când vine vorba despre învățământ. De la scala numerică pentru notare până la ponderea anumitor sarcini ce contribuie la nota finală, dar și confidențialitatea datelor fiecărui student, întâlnim practici diverse. Sper ca acest material să fie de ajutor celor interesați de a studia în Germania, dar și celor curioși privitor la practicile academice din străinătate.
Scala de notare
Scala numerică de notare pentru toate instituțiile de învățământ din Germania este de la unu la șase, nota 1 corespunzând cu „foarte bine”, iar nota 6 – cu „nesatisfăcător”. Nota minimă trecătoare, cel puțin pentru învățământul superior, este 4. Este esențial să fii la curent cu acest sistem dacă dorești să te înscrii la o facultate aici, deoarece vei fi obligat(ă) să comunici nota obținută la examenul de bacalaureat, fie așa cum a fost scrisă pe certificat, fie va trebui echivalată în sistemul de notare german. Un convertor folositor în acest sens este acesta, unde vei avea nevoie de nota maximă/minimă în sistemul nostru, respectiv 10 și 1 și deja poți introduce nota obținută în grila de note/diplomă.
Pentru ce se notează
După cum a fost menționat în articolele precedente, la Facultatea de Criminalistică în Științele Naturii din cadrul Universității Bonn-Rhein-Sieg din Rheinbach sunt prezente trei formate de activități academice: prelegerile, seminarele și practica de laborator. În acest context, ponderea sarcinilor realizate pe parcursul semestrului este diferită de la materie la materie, însă un lucru rămâne constant: examenele din perioada sesiunii sunt cele care au cel mai mare impact asupra notei finale, de la 67 % la chiar 100 % din notă. Totuși, pentru a fi admis(ă) la examene trebuie să fie îndeplinite diferite cerințe: susținerea tuturor lucrărilor practice de laborator (împreună cu testele/protocoalele/colocviile pe care le însoțesc), îndeplinirea temei pentru acasă sau menținerea unei prezențe sistematice la prelegeri etc. În cadrul altor instituții pot fi întâlnite și practici mai asemănătoare cu școala generală: însumarea notelor de la mai multe teste și de la examenul final pentru a face o medie din acestea.
Confidențialitatea
Confidențialitatea datelor studenților este un principiu important pe care îl respectă toate instituțiile de învățământ aici. Fiecare universitate are un site care oferă atât informații privitoare la conținutul cursurilor, cât și un compartiment unde fiecare student își poate vedea propriile note, punctaje etc. Pe acest site se intră doar cu numele de utilizator și parola de la cont.
Pentru fișe informative ce necesită divulgarea datelor unor întregi grupe de studenți, se folosește doar numărul de înmatriculare în locul numelui în dreptul cu datele afișate. În cazul în care unii studenți nu sunt de acord cu nota primită, cererea se depune la fel de discret, trimițând un e-mail profesorului pentru o reevaluare a rezultatelor. Consider sistemul dat unul foarte potrivit, deoarece studentul renunță la competitivitatea excesivă hrănită de afișarea publică a performanțelor academice, în schimb, acesta se reorientează pe găsirea propriului ritm și pe învățarea pentru propriul succes.
În concluzie, sunt de părere că instituțiile din Republica Moldova ar avea de învățat de la sistemul german, mai ales în ceea ce ține de confidențialitatea datelor personale. Cu cât se va lua mai în serios acest aspect, cu atât pot scădea ratele de anxietate privind reușita școlară, deoarece elevii și studenții vor dedica mai puțin timp comparându-se cu colegii lor.
Nicoleta Gorea e bursieră DAAD – program care îi acoperă costurile de trai și studii în Germania. Află aici cum a reușit să câștige bursa și aici despre studiile de criminalistică pe care le face.
Autoare: Nicoleta Gorea