Cum poți obține pașaportul Antarcticii? Câți locuitori din Moldova deja îl dețin și cine ți-l poate oferi și ție

Untitled design (3)
Foto:Maël BALLAND

Juridic, Antarctica nu este un stat, ci mai degrabă un laborator internațional de cercetare. Totuși, acest lucru nu a împiedicat anumite grupuri de inițiativă să ofere oamenilor posibilitatea de a se fi numiți cetățeni ai continentului de gheață. Ba mai mult, alții au creat un stat întreg pentru a se putea numi locuitori ai Antarcticii. Cum le-a reușit și cât de mulți oameni pot afirma astăzi că sunt cetățeni ai Polului Sud aflați în acest articol.

Statutul juridic al Țării Albe

Convenția din 1959, care a intrat în vigoare în 1961, definește clar că Antarctica nu are o naționalitate. Aceasta nu are o populație permanentă, nici o instituție de cetățenie, nici un guvern, așa că cetățenia Antarcticii există condiționat. Continentul este recunoscut de comunitatea mondială ca un laborator global de cercetare și este destinat în primul rând activității științifice, precum și turismului.

Deși Polul Sud nu este împărțit în state în sensul obișnuit, teritoriile sale sunt studiate și dezvoltate în mod activ de 50 de țări care au drept de vot în temeiul Convenției Antarctice și de zeci de state observatoare. Scopul principal este munca științifică și rezolvarea problemelor cu lipsa resurselor mondiale. Astfel, în acest moment, nu există nicio structură care să elibereze pașapoarte oficiale pentru al șaselea continent. Totuși, lucrurile stau puțin mai interesant decât ar putea părea la prima vedere și pașapoartele cu continentul de gheață chiar există.

State virtuale

În lume există zeci de state nerecunoscute care au propriul drapel, cetățeni, președinte, unele emit chiar și propria monetă. Idea creării unui stat aparte s-a popularizat odată cu apariția internetului, devenind pentru mulți oameni un scop al vieții sau o posibilitate de a manifesta împotriva anumitor factori negativi precum ar fi discriminarea. Astfel, pașaportul arctic poate fi luat în considerare anume în acest sens.

Primul stat virtual din Antarctica a fost Westarctica, după ce în 2001 Travis McHenry a anunțat revendicări teritoriale asupra pământului Mary Byrd – o zonă neutră a continentului, care nu prezenta interes pentru niciunul dintre statele recunoscute. Astăzi, Westarctica nu doar că oferă propria „cetățenie” oamenilor, dar în luna decembrie a și deschis „fereastra candidaților pentru a ocupa un loc în Senat”.

Cetăţean al lumii

O altă procedură, deja mai globală, prin care ați putea obține pașaportul antarctic este proiectul Antarctica World Passport. În 1995, Lucy și Jorge Horta, un cuplu căsătorit de artiști din Franța, au prezentat la Veneția conceptul de pașaport mondial antarctic, iar în 2007 aceștia au reușit să ajungă pe continent pentru a arbora steagul – simbol al luptei pentru drepturile și libertățile omului. Steagul a determinat locul unde va fi construit satul antarctic „fără frontiere”, conceptul unei lume ideale, cu egalitate absolută și dreptate socială.

La momentul redactării acestui articol, 43 138 de persoane s-au alăturat proiectului lor de artă care a atins o scară globală. Pentru a obține cetățenia antarctică și un pașaport mondial este nevoie doar să depuneți o cerere online pe site-ul oficial al proiectului Antarctica World Passport, apoi plătiți o sumă simbolică (aproximativ 4 euro) pentru cruste de hârtie albastră, pe coperta cărora este imprimat Continentul Alb.

Sursă: Facebook/AntarcticaWorldPassport

Pașapoartele Antarctica World sunt distribuite din iterațiile biroului de pașapoarte instalat în expozițiile muzeelor și forumurile ONU privind migrația și schimbările climatice. Publicul poate solicita un pașaport în acord cu statutul pașapoartelor. Procesul de înregistrare are loc printr-o platformă online mediată de ofițeri de pașapoarte instruiți. De pe platformă este generat un număr unic de identitate pentru a valida fiecare pașaport și pentru a elibera o copie a ediției tipărite. Tehnologia localizează fiecare cetățean pe harta lumii, o vizualizare puternică care înfățișează populația globală „fără granițe”, din Europa până în țările și zonele devastate de catastrofe de mediu și politice, inclusiv Insulele Solomon, Filipine, Alaska, Somalia, Irak și Afganistan. Interesant este faptul că în Republica Moldova sunt localizate 38 de persoane care ar deține un asemenea pașaport, cea mai mare parte dintre ei locuind la Chișinău.

Nu oricine poate beneficia de Pașaportul Mondial al Antarcticii. Există o listă de cerințe care trebuie respectate și promovate de fiecare candidat la actul mult râvnit:
# să acționeze în favoarea dezvoltării durabile prin acțiuni simple, zilnice;
# să lupte împotriva schimbărilor climatice generate de activitatea umană;
# să susțină acțiunile umanitare în sprijinul popoarelor strămutate din lume;
# să împărtășească valorile păcii și egalității.

Pașaportul Antarctica World este un pașaport universal pentru un continent fără frontiere, pentru binele comun al umanității.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente