A început cel mai amplu program mondial de monitorizare a păsărilor — „Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă”

păsări
Foto:Aaron J Hill

În perioada 10-20 ianuarie, ornitologii din Republica Moldova participă la cel mai amplu program de monitorizare a păsărilor din lume: „Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă” (International Waterbird Census). Anunțul a fost făcut public de Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Recensământul poartă titlul de „Numărătoarea de iarnă a speciilor acvatice”, iar pentru că are loc în fiecare an în luna ianuarie, când emisfera nordică se află în mijlocul iernii, mai este numit și Midwinter.

Anual, acesta implică recenzarea bazinelor acvatice, căci ele sunt singurele habitate care pot găzdui o biodiversitate impresionantă în sezonul rece.

Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă este cel mai amplu program de acest fel, fiindcă la el participă anual în jur de 15 000 de observatori din 110 țări, care oferă date cât mai concrete despre speciile și numărul de păsări observate.

Bazine acvatice cercetate

# lacurile naturale Manta și Beleu (Lunca Prutului de Jos);
# lacurile Taraclia, Congaz și Comrat (UTA Găgăuzia);
# lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului);
# lacul de acumulare Dubăsari;
# lacul Ghidighici, segmentul fluviului Nistru între Naslavcea și Holoșnița.

În aceste locuri, observatorii caută să vadă cât mai multe păsări de apă, dar notează și alte specii pe care le văd în jurul lacurilor.

Specii de păsări întâlnite în cadrul Midwinter

Specii întâlnite foarte des, într-un număr mare:
# lebede de vară (Cygnus olor),
# rațe mari (Anas platyrhynchos),
# gâște de vară (Anser anser)
# gârlițe mari (Anser albifrons).

Specii văzute într-un număr mai mic, însă mereu prezente:
# lebede de iarnă (Cygnus cygnus),
# rațe moțate (Aythya fuligula),
# rațe sunătoare (Bucephala clangula),
# ferestrași mari (Mergus merganser),
# corcodei mici (Tachybaptus ruficollis) – acestea fiind specii care obișnuiesc să vină în Republica Moldova din nordul continentului european, cu scopul de a ierna aici.

În mod evident, uneori apar și specii mai rar întâlnite în țara noastră:
# rațe cu cap negru (Aythya marila),
# lebede mici (Cygnus columbianus),
# ferestrași mici (Mergellus albellus),
# șoimuleți de iarnă (Falco columbarius).

La nivel mondial, în cadrul Recensământului sunt numărate în fiecare an circa 30-40 milioane de păsări de apă (cufundari, corcodei, pelicani, cormorani, stârci, berze, lopătari, rațe, gâște, lebede, cocori, lișițe, cresteți, scoicari, picioroange, ploieri, prundărași, fugaci, becaține, pescăruși, chire, etc.), care constituie specii de interes avifaunistic pentru 25 000 de zone umede din întreaga lume.

Foto: Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii

Recensământul este important și pentru comunitatea ornitologică din Republica Moldova, deoarece ajută la sporirea numărului de informații disponibile despre prezența, numărul și distribuția multor specii de păsări în perioada rece a anului. De asemenea, acesta ajută la identificarea tendințelor manifestate de populațiile de păsări de la an la an.

Menționăm că inițial, Recensământul se desfășura pe continentul european, dar cu mai mult de 30 de ani în urmă a căpătat amploare globală. În prezent, la acest program de monitorizare participă circa 143 țări, iar Republica Moldova se numără printre ele începând cu anul 2013.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente