Polonia și Letonia donează Ucrainei ajutor militar. Cele mai importante evenimente din a 322-a zi de război

razboi
Foto:MBDA

Astăzi este a 322-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 O persoană a decedat, iar alta a fost rănită în urma atacurilor de ieri, 10 ianuarie, din Bahmut. Despre acest lucru a anunțat șeful Administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko.

🟣 Noaptea trecută, armata rusă a lansat rachete spre o regiune din Harkiv. Una dintre rachete a lovit un sistem de pirotehnie (dispozitive care servesc la aprinderea munițiilor, a armelor de foc, a unor substanțe explozibile, a artificiilor). Despre acest lucru a anunțat șefului Administrației militare regionale Harkiv, Oleh Sânehubov.

🟣 Polonia și Letonia donează Ucrainei ajutor militar. Președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat în timpul unui briefing susținut împreună cu Volodâmâr Zelenski și cu președintele lituanian Gitanas Nausėda, că transmite Ucrainei tancuri militare de tip Leopard. În prima tranșă, țara va primi 10 astfel de tancuri.

De asemenea, președintele Lituaniei a anunțat că Ucraina va primi sisteme de apărare aeriană și instalații antiaeriene.

🟣 În urma atacului de astăzi, 11 ianuarie, din orașul Marhaneț, regiunea Dnipropetrovsk, un civil a fost rănit. A fost distrusă o seră, nouă locuințe, patru anexe, opt mașini și o linie electrică, relatează unian.net.

🟣 Armata rusă a bombardat un spital din regiunea Herson, în care se ofereau îngrijiri medicale nou-născuților. Potrivit șeful Administrației militare regionale Herson, Iaroslav Ianușevâci, clădirea cu șase etaje a fost avariată, geamurile fiind sparte. Nimeni nu a avut de suferit.

🟣 Armata rusă a bombardat orașul Kurahove. Potrivit șefului Administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko, mai multe clădiri au fost avariate, printre care clădirea administrativă, toaleta publică, locuințe și colectorul. Victime nu au fost înregistrate.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente