Avem o veste bună pentru toți cititorii care s-au înscris la Clubul de Carte #diez! (Și sunt mulți, ne bucurăm!) Prima ședință se va desfășura pe 4 februarie, începând cu ora 14.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 126. În contextul războiului din Ucraina, prima carte pe care o vom dezbate este romanul „Internat”, de Serhii Jadan. Autorul este supranumit superstarul literaturii ucrainene contemporane.
Publicat în ucraineană în 2017, „Internat” spune povestea unui profesor de liceu care se declară apolitic, dar a cărui casă nimerește pe linia frontului. Romanul este axat pe călătoria pe care o face el pentru a-și recupera nepotul de la internat și pentru a-l aduce în siguranță. Ce se întâmplă e un soi de călătorie prin Iadul lui Dante, doar că în Donbasul anilor 2014-2017. E exact ce se întâmplă azi în aproape toată Ucraina. Noi, cei de la #diez, credem că e o necesitate morală să citim și să înțelegem experiența oamenilor care trăiesc acest război, dincolo de titlurile de știri.
În limba română, romanul a fost tradus de Maria Hoșciuc pentru Editura Cartier. Comandă cartea aici sau găsește-o în librării.
Pentru a vă trezi și mai mult curiozitatea, inserăm mai jos fragmentul care deschide romanul.
…Într-o zi, după ce te-ai trezit din somn, vezi că afară arde
ceva. Tu n-ai aprins acel foc. Dar și tu ești nevoit să-l stingi…
…Ianuarie, anul 2015. Donbas. Pașa, profesor la o școală,
vede cum linia frontului se apropie ireversibil de casa lui.
Se întâmplă să fie nevoit să treacă această linie.
Apoi să se întoarcă pe același drum. Iar pentru asta
trebuie cel puțin să decidă de care parte se află casa lui…
— Du-te și ia-l de acolo, strigă bătrânul.
— Este fiul ei, îi răspunse Pașa, să se ducă singură să-l ia.
— Ești unchiul lui, îi aminti bătrânul.
— Şi ce?
— Este nepotul meu.
Şi toate astea fără să oprească televizorul. Nu oprește televizorul nici noaptea. De parcă e focul veșnic: stă aprins nu atât spre alinarea celor vii, cât în memoria celor morţi. Bătrânul se uită la prognoza meteo, ca și cum acolo va fi amintit numele lui. Când se încheie prognoza, rămâne o vreme nemișcat, de parcă n-ar crede cele auzite. Pașa nu se uită la televizor, în special în ultimul an, când știrile pur și simplu te sperie. Stă în camera lui, la o masă acoperită cu manuale, își pierde răbdarea, se ridică și iese afară. Bătrânul se întoarce la auzul zgomotului, arcurile canapelei trosnesc precum crengile uscate în focul de tabără al cercetașilor. Mobila din casă e veche, dar trainică: sigur va dăinui și după moartea proprietarilor. Sora lui Pașa îi propusese să mute măcar scaunele, dar acesta refuzase. Ce să mai muţi, e ca și cum ai face lifting la șaptezeci de ani, spunea el: se poate face, desigur, dar e mai bine să iei un anestezic. În ultima vreme, sora lui aproape că nu mai trecea pe acasă, așa că nici despre mutarea scaunelor nu mai vorbea nimeni.
Serhi Jadan s-a născut în 1974 la Starobilsk, Ucraina, și a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Harkiv. În anul 1995, debutează cu volumul de poezie „Generalul Iuda”, urmat de „Pepsi” (1998). Publică apoi mai multe antologii de poezii, poeme și povestiri: „Balade de război și reconstrucție” (2001), „Maradona” (2007), „Etiopia” (2009) și altele. Big Mac este primul volum de proză scurtă, apărut în 2003, urmat de romanele Depeche Mode (2004), Anarchy in the UKR (2005) și „Voroșilovgrad” (2010). În 2014, a publicat antologia de nouă povestiri și treizeci de poeme „Mesopotamia”. Romanul „Internat” apare în 2017 la Editura Meridian din Cernăuți. Serhi Jadan a primit peste 20 de premii și distincții, atât în Ucraina, cât și în străinătate. Versurile lui au fost puse pe muzică de cele mai cunoscute formații rock din Ucraina.
La întâlnire, te invităm să propui spre discuție un fragment care ți-a plăcut sau care te-a nedumerit, să vii cu o întrebare sau cu o idee pe care să ai vrea s-o discuți, astfel încât conversația să fie a noastră, a tuturor.
Dacă îți dorești să faci parte din Clubul de Lectură, nu ezita să completezi acest formular.