Au fost identificate 11 000 de cazuri în care persoanele și-au ascuns veniturile pentru a obține un grad de vulnerabilitate energetică mai mare. Potrivit fostului ministru al muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, cetățenii care au indicat date false în sistemul informațional compensații.gov.md vor avea o categorie de vulnerabilitate limitată.
„Abordarea noastră este să identificăm în baza criteriilor de risc aceste persoane și să le limităm categoria care le poate fi atribuită. Aceste persoane nu pot avea categoria ridicată sau foarte ridicată de vulnerabilitate”, a precizat Marcel Spatari în cadrul unei conferințe de presă.
Autoritățile nu vor efectua controale la domiciliu. Nivelul de bunăstare al fiecărei familii o să fie stabilit în baza schimbului de date cu sistemele internaționale ale Ministerului Finanțelor și ale Casei Naționale de Asigurări Sociale.
„Există și criterii de bunăstare în mecanismul de atribuire a categoriei de vulnerabilitate și persoanele care au mai multe apartamente sau apartamente care valorează foarte mult sunt limitate în categoria pe care o pot avea”, a adăugat fostul ministru.
Site-ul compensatii.gov.md, cu programul „Ajutor la contor” a fost lansat pe 12 octombrie, 2022. Pentru obținerea compensațiilor lunare, consumatorii casnici de energie s-au înregistrat în Registrul vulnerabilității energetice pe compensatii.gov.md. Sistemul electronic este gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și permite acumularea datelor necesare pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică.