BAC 2023. Cum poți susține examenul de bacalaureat în regim de externat și de ce documente ai nevoie

bac16

Persoanele care doresc să susțină examenul național de bacalaureat, în regim de externat, pot depune, începând cu 10 ianuarie până pe data de 15 februarie 2023, o cerere pe numele Ministrului Educaţiei şi Cercetării. 

Cine poate susține examenul de bacalaureat în regim externat?

La susţinerea, în regim de externat, a examenului național de bacalaureat, sunt admise persoanele care au atins vârsta de 19 ani şi care sunt absolvenţi ai şcolii medii de cultură generală (11 clase), absolvenţi ai şcolii profesionale cu durata de 3 ani de studii, persoanele care au cel puţin doi ani de liceu cu situaţia şcolară încheiată (clasa a X-XI), absolvenţii colegiilor şi studenţii instituţiilor de învăţământ superior, care au fost admişi la studii în baza atestatului şcolii medii de cultură generală.

De ce documente ai nevoie?

În cerere se indică: profilul, limba de instruire, limba străină studiată, examenul la solicitare. La cerere se anexează copia atestatului de studii medii de cultură generală (de 11 clase) şi confirmarea de la instituţia de învăţământ care a eliberat acest document (pentru persoanele care au absolvit şcoala medie de cultură generală) sau situaţia şcolară în original pentru clasele X-XI, sau situaţia academică, în original, eliberată de instituţia de învăţământ (pentru persoanele care au studiat sau studiază în instituţii de învăţământ vocaţional/tehnic (colegii) şi de învăţământ superior), copia buletinului de identitate.

Modelul de cerere poate fi anexat aici. Persoanele care au făcut studii în afara Republicii Moldova vor face autentificarea actelor de studii (detalii, aici).

Unde se depun actele?

Dosarul cu actele necesare se depune la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Piaţa Marii Adunări Naţionale 1 (cutia poştală a ministerului, intrarea în Casa Guvernului din str. Bănulescu-Bodoni) sau se trimite prin poştă pe adresa Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare, Ministerul Educaţiei Cercetării, Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, Chişinău.

Care este procedura de susținere a examanelui?

Candidaţii înscrişi vor susţine probe de diferenţă de programă pentru certificarea gradului de însuşire a materiei la toate disciplinele din Planul-cadru pentru învăţământul liceal, anul de studii 2022/2023, la profilul respectiv. Probele de susţinere a diferenţelor de programă pentru cursul de liceu se susţin în instituţiile desemnate ca centre, conform orarului stabilit.

Instituţiile de învăţământ, desemnate ca Centre de susţinere a diferenţelor de programă, organizează, în perioada martie – aprilie 2023, consultaţii şi realizarea diferenţelor de programă pentru certificarea gradului de însuşire a conţinutului curricular la disciplinele prevăzute în Planul-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal, anul de studii 2022/2023. Candidaţii beneficiază, deopotrivă, de serviciile bibliotecii, cabinetelor, laboratoarelor instituţiilor respective.

Examenul de absolvire în regim de externat se desfăşoară concomitent cu examenul de absolvire în învăţământul gimnazial şi liceal, conform orarului şi în centrele aprobate de către Ministrul Educaţiei şi Cercetării.

Sunt restanțier(ă), ce fac?

Restanţierii din sesiunile anterioare, care au susţinut examenul național de bacalaureat în regim de externat vor depune o cerere pe numele Ministrului Educaţiei şi Cercetării în aceleaşi termene. În cerere se indică proba/ probele de examen care urmează a fi susţinută/susţinute repetat în sesiunea 2023. La cerere se anexează copia atestatului de studii medii de cultură generală şi confirmarea de la instituţia de învăţământ care a eliberat acest document, situaţia academică în original eliberată de instituţia de învăţământ la care au fost susţinute diferenţele de programă, extrasul din procesul verbal de la sesiunea de bacalaureat, prin care se confirmă notele de la proba/probele de examen. Dosarele se prezintă la Ministerul Educaţiei şi Cercetării în termenele stabilite de Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare.

Dacă ai întrebări suplimentare, poți apela la acest număr de telefon pentru mai multe informații: (022)232402.


Sesiunea de bacalaureat în acest an începe pe 2 iunie și va dura până pe 20 iunie. Orarul desfășurat îl găsești aici. Pentru a fi la curent cu toate noutățile legate de bacalaureat, își sugerăm să urmărești tagul nostru dedicat acestui examen BAC 2023.

Taguri: #BAC 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente