Fosta vicepreședintă BNM Emma Tăbîrță și alți trei foști angajați ai instituției au fost achitați în dosarul „Laundromat”

BNM
Foto:BNM

Fosta viceguvernatoare a Băncii Naționale din Moldova (BNM) Emma Tabîrță și alți trei foști angajați ai instituției – Matei Dohotaru, Ruslan Grate și Vladimir Țurcan –, au fost achitați în dosarul „Laundromat”. O decizie în acest sens a fost luată de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Motivul – „instanța nu a constatat existența faptei prevăzute de articolul 329, alineatul 1, al Codului penal”.

Articolul 329, alineatul 1, Codul penal – Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană publică a obligațiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconștiincioase față de ele.

Sentința are drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Dosarul „Laundromat” este cea mai mare schemă de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova, care vizează mai multe persoane politice și din domeniul justiției.

Amintim că, în martie 2020, Procuratura Generală a anunțat despre reținerea fostei vicepreședinte a BNM Emma Tăbîrță și a fostul șef al departamentului de supraveghere specială din cadrul BNM Ion Ropot. Înainte de rețineri, oamenii legii au desfășurat percheziții la Banca Națională, în dosarul „frauda bancară”. Procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, a aprobat reținerea și audierea foștilor conducători ai BNM – Drăguțanu, Tăbîrță, Cincilei și Sturzu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente