În timpul zilei, armata rusă a bombardat regiunea Herson de aproape 80 de ori. Cele mai importante evenimente din a 314-a zi de război

unian ucraina
Foto:unian.net

Astăzi este a 314-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Iranul neagă implicarea în conflictul din Ucraina. „Iranul nu face parte din conflictul din Ucraina, iar acuzațiile fără temei împotriva Iranului nu vor ajuta la rezolvarea acestei probleme”, a precizat Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului Externe din Iran, transmite unian.net. Potrivit lui Kanaani, Kievul și Teheranul au făcut schimb de opinii cu privire la acuzații. Cu toate acestea, nici Ucraina și nici alte țări nu au oferit dovezi ale sprijinului iranian pentru Rusia. „Cooperarea Iranului în domeniul apărării cu alte țări se bazează pe interese comune și se desfășoară în conformitate cu legile și reglementările internaționale”, a continuat Kanaani.

🟣 În timpul zilei, armata rusă a bombardat regiunea Herson de aproape 80 de ori. Doi civili au fost uciși și nouă au fost răniți. Așezările pașnice au fost lovite cu artilerie, mortare și tancuri, a declarat președintele Administrației militare regionale Herson. Potrivit autorităților, obuzele au lovit o piață de mașini, o utilitate publică, clădiri private și apartamente.

🟣 Armata rusă a blocat satul Polovânkâne de lângă Starobilsk pentru presupuse „măsuri de filtrare”, informează autoritățile ucrainene. Populația locală ar fi acuzată de faptul că ajută forțele armate ale Ucrainei. În urma raidului, 30 de săteni au fost deja duși la Luhansk.
Unitățile medicale și alte unități din Luhansk sunt pline de soldați ruși răniți din diferite părți ale Rusiei.

🟣 Militarii ruși au bombardat centrala electrică din Berâslav, regiunea Herson, a scris pe Twitter Oleksi Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei. „Rușii s-au retras și au aruncat în aer centrala în mod deliberat”, precizează ministrul. Reznikov a mai menționat că distrugerea infrastructurii critice este un act terorist.

🟣 În 2023, Cabinetul de miniștri din Ucraina intenționează să aprobe o strategie de tranziție de la serviciul militar la viața civilă și un plan de acțiune pentru implementarea acestuia. Noul program va avea ca scop ajutarea veteranilor de război, a declarat prim-ministrul Ucrainei, Denâs Șmâhal pe Telegram. Potrivit oficialului, programul o să includă patru nevoi-cheie, independența economică, posibilitatea unei cariere militare, asigurarea de locuințe pentru veterani, servicii medicale, asistență psihologică. „Toate acestea ar trebui implementate deja în acest an. Veteranii noștri sunt mândria noastră, iar statul le va crea oportunități mai bune”, a subliniat prim-ministrul.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente