Începând cu 1 ianuarie 2023, doar agenții economici înregistrați în Sistemul Informațional Automatizat – Managementul Deșeurilor (SIA-MD) vor putea plasa pe piață mărfuri care generează deșeuri de ambalaje. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Mediului al Republicii Moldova.
Potrivit autorităților, regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje prevede gestionarea de către producători și importatori a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje pe care le introduc pe piața Republicii Moldova.
Responsabilitatea extinsă a producătorului (REP) înseamnă că acesta răspunde de mărfurile plasate pe piață chiar și după comercializarea acestora.
„În 2023, pentru a încuraja agenții economici să implementeze REP în Republica Moldova, Ministerul Mediului va veni cu acest nou proiect de lege care aduce claritate între plățile efectuate pentru poluarea mediului și plățile achitate în cadrul sistemelor colective REP, membrii cărora sunt importatorii și producătorii care plasează pe piață produse generatoare de deșeuri. La fel, proiectul de Lege prevede și compensarea diferenței dintre plățile pentru poluarea mediului achitate în anul 2023 în raport cu țintele atinse prin sistemele colective REP. Acesta, la rândul său reglementează toate categoriile de ambalaje care devin deșeuri și modul cum acestea trebuie să fie gestionate”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Mediului.
Autoritățile atenționează despre faptul că agenții economici care vor refuza să se înregistreze în SIA-MD, dar vor continua să pună pe piață ambalaje, vor cădea sub incidența art. 154 din Codul Contravențional. Ministerul Mediului conlucrează cu Serviciul Vamal pentru elaborarea mecanismului de informare reciprocă privind statutul importatorului de produse cu ambalaje. Agenții economici ce nu sunt înregistrați în SIA-MD, nu vor fi acceptați să plaseze produsele pe teritoriul Republicii Moldova, au menționat reprezentanții Ministerului Mediului al Republicii Moldova.