A intrat în vigoare acordul care prevede oferirea pensiilor pentru moldovenii care lucrează legal pe teritoriul Greciei

img-600×245
Foto:Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Ieri, 1 ianuarie a fost aprobat un nou acord bilateral între Republica Moldova și Grecia. Acesta vizează domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, semnat la Chișinău, pe 8 septembrie 2021, de către ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova, Marcel Spatari și ministrul de externe al Greciei, Nikos Dendias, se arată în comunicatul emis de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit acordului, lucrătorii migranţi din ambele țări, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele contractante vor avea dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională, achitate de către statul unde au lucrat legal.

Condițiile acordului prevăd ca fiecare stat contractant să achite partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestaţiile dobândite în statul în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

În prezent, în Republica Moldova sunt implementate 14 acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia și Belarus.

Asemenea acorduri au fost semnate cu Italia și Regatul Spaniei, dar la etapa actuală acestea nu sunt intrate în vigoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente