Anul 2022 a fost cel de-al șaselea an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din Republica Moldova au avut dreptul de a redirecționa 2 % din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă.
Astfel, 37 297 de contribuabili au efectuat desemnarea procentuală, dintre care 34 955 au fost validate, în sumă totală de 9 958 023,66 lei.
Cele mai multe desemnări cu cele mai mari sume au fost direcționate către organizaţiile cu sediul în mun. Chişinău. Organizaţiile beneficiare din Chişinău au primit cea mai mare parte din sumă – 6 631 854,56 lei, sau aproximativ 66,6 % din suma totală validată.
Cele mai multe organizaţii către care s-au direcţionat 2 % au sediul în mun. Chişinău, ceea ce reprezintă circa 60 % (427 din 710 beneficiari) din numărul total al beneficiarilor desemnării procentuale din 2022, restul 40 % au ajuns către organizaţiile înregistrate în celelalte raioane ale ţării.
Cele mai multe persoane care și-au direcționat cele 2 % către organizațiile necomerciale din țară au vârsta cuprinsă între 31 și 50 de ani
Cea mai mare sumă primită de o organizaţie în 2022 a fost de 550 249,46 lei, ceea ce reprezintă aproximativ 5,5 % din suma totală validată. Beneficiarul acestei sume este Asociaţia Obştească a Veteranilor şi Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova. Organizaţia a beneficiat de cea mai mare sumă de desemnare al șaselea an consecutiv.
Lista celorlalte organizații care au beneficiat de acest mecanism poate fi văzută aici.
Cele mai multe persoane care au decis să-și direcționeze cele 2 % către ONG-uri au vârstele cuprinse între 31 și 50 de ani (18 270 de persoane), urmând cetățenii în vârstă de 51-70 de ani (11 936 de persoane), persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani (4 255 de cetățeni) și persoanele sub 70 de ani (488 de cetățeni).
Desemnarea procentuală este procesul prin care persoanele fizice pot direcționa 2 % din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, aferent veniturilor impozitate conform art. 88-90 CF, către una din organizațiile necomerciale din țară.
Mecanismul dat este valabil pentru contribuabilii persoane fizice rezidente, care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare şi achită integral şi în termen impozitul pe venit pentru perioada fiscală pentru care s-a făcut desemnarea. Se realizează prin depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit, depusă în termenul stabilit de legislație.
Menționăm că, desemnarea procentuală poate fi facută și de către persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției (avocat, avocat-stagiar, notar public, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar) prin completarea Declarației cu privire la impozitul pe venit, depusă în termen.