Joi, 29 decembrie, a avut loc decernarea Premiilor Naționale de Tineret 2022. În cadrul evenimentului au fost marcate rezultatele Programului de Dezvoltare a Centrelor de tineret pentru anii 2017-2022, fiind premiați cei mai buni și activi tineri, organizații de tineret și lucrători de tineret pentru activitatea prodigioasă desfășurată pe parcursul anului.
În cadrul acestuia au fost marcate rezultatele Programului de Dezvoltare a Centrelor de tineret pentru anii 2017-2022, fiind premiați cei mai buni și activi tineri, organizații de tineret și lucrători de tineret pentru activitatea prodigioasă desfășurată pe parcursul anului.
Premiile Naționale pentru Tineret 2022 au fost acordate de către prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Anatolie Topală, în prezența oaspeților de onoare, a partenerilor de dezvoltare Guido Beltrani, director al Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova și a Nataliei Plugaru, reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova.
Lista laureaților la Premiile Naționale de Tineret la categoriile:
# „Cel mai bun lucrător de tineret”;
# „Cel mai bun specialist de tineret”;
# „Cel mai bun lider de tineret”;
# „Primii pași”;
# „Cu drag pentru baștină”;
# „Îmi iubesc țara”;
# „Nopți Albe”.
Lista premianților și premiantelor poate fi văzută mai jos.
Totodată, la eveniment a fost anunțat că în anul 2023 titlul de Capitala a Tineretului l-a câștigat municipiul Ungheni. Pe parcursul următorului an urmează a fi concentrate o serie de activități de tineret ale autorităților administrației publice centrale și locale, ale organizațiilor necomerciale și ale partenerilor internaționali. Acest lucru va fi posibil datorită suportului financiar de peste 1 milion de lei oferiți de Ministerul Educației și Cercetării și a contribuției proprii a autorității locale de peste 330 000 de lei.
La finele evenimentului Anatolie Topală a înmânat, alături de Guido Beltrani și Natalia Plugaru, certificate de bun-venit reprezentanților APL, celor opt Centre de tineret noi, deschise în anul 2022 în s. Geamăna (Anenii Noi), s. Molovata Nouă și s. Ustia (Dubăsari), s. Bădiceni și s. Vasilcău (Soroca), s. Sireți (Strășeni), s. Măcărești (Ungheni) și orașul Ștefan Vodă.
Cele opt Centre de tineret noi au devenit parte a Rețelei Centrelor de tineret din Moldova dezvoltate de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova împreună cu UNFPA Moldova și Biroul de cooperare al Elveției. Centrele de tineret au fost înființate în baza Acordurilor de parteneriat semnate între Ministerul Educației și Cercetării și Autoritățile Publice Locale.