140 de ucraineni s-au întors acasă după un schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina. Cele mai importante evenimente a 311-a zi de război

război
Foto:General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Astăzi este a 311-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣Volodâmâr Zelenski a înregistrat un mesaj video pe tema atacurilor cu rachete de astăzi asupra Ucrainei și s-a adresat rușilor.

El numește Rusia un „stat terorist” care „nu va primi iertare sau grațiere” pentru crimele sale.

„De Paște, au dat astfel de lovituri, de Crăciun, de Anul Nou. Ei se numesc creștini, sunt foarte mândri de Ortodoxia lor, dar sunt de partea diavolului. Pentru el și cu el”, a spus Zelenski.

Trecând la limba rusă și adresându-se rușilor, președintele ucrainean a spus că actualul război „nu este ceva istoric și nu este un război cu NATO”, ci un război al unei persoane „care arde viitorul Rusiei” pentru a rămâne la putere până în pune capăt vieții.

🟣 Pe 31 decembrie, Rusia a lansat o nouă serie de lovituri asupra Ucrainei. Alertele de raid aerian în toate regiunile ucrainene au venit cu aproximativ o oră înainte ca discursul de Anul Nou al președintelui Putin să fie afișat în Orientul Îndepărtat. El a vorbit nu pe fundalul Kremlinului, ci printre oameni în uniformă militară.

🟣 Astăzi a avut loc un nou schimb de prizonieri: Ucraina raportează întoarcerea a 140 de persoane, iar Rusia – a 82 de prizonieri, a declarat șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andri Ermak.

Printre cei care s-au întors s-au numărat răniții, apărătorii Mariupolului, ai Insulei Șerpilor și voluntarii apărării.

🟣 Câinele din Azovstal, care a fost dăruit lui Kadârov, a fost returnat în Ucraina, împreună cu prizonierii, în urma schimbului de astăzi, a declarat șeful Oficiului Președintelui Ucrainei, Andri Ermak.

În iunie, câinele a fost dăruit șefului Ceceniei, Ramzan Kadârov, care a spus că acel câine îi va păzi casa. Câinele aparținea unei apărătoare capturată a Azovstalului.

🟣 În ajunul Anului Nou, Rusia a lansat mai multe rachete în orașele ucrainene. La Kiev, în urma bombardamentelor, o persoană a fost ucisă și alte 20 au fost rănite, 14 dintre ei au fost internați în spital, a declarat primarul orașului, Vitali Klâciko.

Au fost avariate și clădirile a două școli și a unei grădinițe din capitala Ucrainei. În orașul Hmelnițki, șapte persoane au fost rănite din cauza bombardamentelor, trei dintre ele fiind în stare gravă, a declarat șeful regiunii.

În Zaporijjea, patru persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete, una se află la terapie intensivă, a declarat șeful administrației regionale, Oleksandr Staruh.

Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a lansat peste 20 de rachete în Ucraina, dintre care 12 au fost doborâte.

🟣 450 de copii au murit în urma agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, informează Procuratura Generală a Ucrainei.

Potrivit instituției, peste 1 322 de copii au fost răniți în Ucraina de la începutul agresiunii ruse. În dimineața zilei de 31 decembrie, numărul oficial de copii care au murit în urma agresiunii ruse a rămas de 450, iar numărul copiilor răniți – 872.

Majoritatea copiilor au suferit în regiunea Donețk – 428, Harkiv – 268, Kiev – 117, Nicolaev – 81, Zaporijjea – 80, Herson – 77, Cernihiv – 68, Luhansk – 65, Dnipropetrovsk – 40.

Obuzele rusești au afectat 3 126 de instituții de învățământ din Ucraina. 337 dintre ele au fost complet distruse.

🟣 Ucraina a cheltuit 1,2 trilioane de hrivne pentru războiul de apărare în cele 10 luni de război, adică aproximativ 32,6 miliarde de dolari, a declarat prim-ministrul Ucrainei, Denâs Șmâhal.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente