UTM, parte a proiectului DANOVA. Acesta a avut scopul de a spori accesibilitatea în aeroporturi și stații de transport public pentru persoanele nevăzătoare

DANOVA_Conference_Day_2-12-scaled
Foto:UTM

Ultima reuniune a partenerilor proiectului transfrontalier „DANOVA – Servicii inovatoare de transport pentru pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere din Regiunea Dunării” a avut loc la mijlocul lunii decembrie, la Viena, Austria.

Prima zi a reuniunii, 14 decembrie, a fost dedicată prezentării generale a implementării proiectului, strategiei de capitalizare pentru transferul și adaptarea soluțiilor identificate, raportărilor cu privire la al treilea atelier de lucru cu părțile interesate, rezultatelor implementării serviciilor inovatoare pentru pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere. A fost prezentat raportul de evaluare transnațională, performanțele înregistrate și raportul financiar.

La data de 15 decembrie a avut loc conferința finală, cu participarea unor invitați speciali. Evenimentul a fost deschis de președintele Federației Austriece a Nevăzătorilor și Persoanelor cu Deficiențe de Vedere, după care au urmat mesaje de salut din partea reprezentanților Ministerului Transporturilor din Austria și Forumului European al Persoanelor cu Dizabilități. Cele cinci secțiuni ale conferinței au reunit reprezentanți din diferite entități, abordând aceeași problemă: accesul persoanelor nevăzătoare și cu deficiențe de vedere la servicii inovatoare. S-a vorbit despre perspectiva consumatorilor europeni, accesibilitatea la călătoriile aeriene, siguranța rutieră și vehicule automatizate, mobilitate accesibilă pentru toți, a fost prezentată ideea câștigătoare în urma concursului desfășurat în cadrul proiectului: aplicația GuideMe (Ghidează-mă). De asemenea, au avut loc discuții cu pasageri cu deficiențe de vedere, care au relatat numeroase probleme cu care s-au confruntat, în special evidențiindu-se interacțiunea cu oamenii și infrastructura inaccesibilă.

Impresionant a fost discursul profesorului de la Universitatea Tehnică din Viena despre accesibilitatea în mediul academic, studenții încercând să petreacă câteva ore în scaunul cu rotile, deplasându-se prin edificiu, în spațiile urbane sau în transportul urban, pentru a înțelege dificultățile cu care se confruntă colegii lor cu dizabilități, astfel încât după absolvirea facultății să elaboreze proiecte la temă în deplină cunoștință de cauză! 

Scopul proiectului DANOVA a fost de a îmbunătăți accesibilitatea în aeroporturi, porturi, stații de tren și autobuze pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, prin dezvoltarea unui set de noi servicii și competențe, pentru a le permite să aibă acces deplin la toate informațiile și serviciile de transport. Pentru pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere este extrem de dificil, iar în unele cazuri imposibil, să folosească transportul convențional – avioanele, trenurile, transportul public urban. Motivele sunt diverse: ei nu au acces egal la informațiile vizuale sau scrise; personalul adesea nu este instruit pentru a sprijini și comunica în mod adecvat cu pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere; lipsa unei infrastructuri accesibile pentru aceste persoane; diferențele dintre legislațiile naționale cu privire la accesibilitate existente de la țară la țară etc.

 Obiectivul DANOVA rezidă în satisfacerea acestor nevoi și o abordare transnațională adecvată. În acest scop, au fost studiate cele mai bune practici și soluții; a fost elaborată Strategia de Capitalizare, pentru a sprijini factorii de decizie în transferul de cunoștințe și soluții; au fost implicate părțile interesate în procesul de proiectare a unui nou concept transnațional de sistem de transport în Regiunea Dunării, care să fie pe deplin accesibil pasagerilor nevăzători și cu deficiențe de vedere; au fost testate soluții inovatoare în țările implicate în proiect, a fost pregătit personalul cu privire la modul de utilizare a noilor servicii și privind modul de asistare și comunicare adecvată cu pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere.

Consorțiul de parteneri a fost condus de Aeroportul Dubrovnik (Croația), fiind unul bine echilibrat în ceea ce privește implicarea aeroporturilor, porturilor, mediului academic, autorităților locale și asociațiilor care reprezintă persoanele nevăzătoare: Aeroportul Žilina, Aeroportul Budapesta, Centrul pentru Transporturi din Budapesta, Universitatea din Maribor, Asociația Bulgară pentru Transfer de Tehnologie și Inovație, Uniunea Croată a Nevăzătorilor, Federația Austriacă a Nevăzătorilor și Persoanelor cu Deficiențe de Vedere, Autoritatea Portuară din Dubrovnik, Municipiul Maribor, Aeroporturile Muntenegrului, Portul Kotor, Aeroportul Internațional Sarajevo și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Universitatea Tehnică a Moldovei a fost parte a acestui proiect din 15 februarie 2021, prin intermediul Centrului de Cercetare „Observatorul de Siguranță a Infrastructurii Rutiere – OSIR” din cadrul Departamentului Ingineria Infrastructurii Transportului, FUA, fiind înregistrat în Platforma pentru Gestionarea Asistenței Externe (PGAE) cu ID 8721186315739.

Universitatea Tehnică a Moldovei a înregistrat rezultate frumoase în cadrul proiectului, iar toate cerințele impuse au fost realizate! Membrii echipei UTM au fost receptivi, fiind convinși că proiectul dat este valoros pentru societate, iar experiențele dobândite, cu siguranță, vor avea continuitate în activitatea academică.

Administrația UTM și echipa de proiect exprimă sincere mulțumiri partenerilor de proiect, instituțiilor și entităților care ne-au fost alături pe tot acest parcurs, tuturor participanților la evenimentele organizate și mulțumiri speciale Asociației Nevăzătorilor din Moldova, administrației Aeroportului Internațional Chișinău pentru suportul acordat pe toată durata proiectului.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente