În dimineața zilei de joi, 29 decembrie, a fost anunțată o alertă aeriană în toate regiunile din Ucraina. După cum a raportat comandamentul operațional „Sud”, la ora 5.33, a fost anunțată o alertă de raid aerian în regiunile sudice ale țării. Mai târziu, avertizările s-au răspândit pe tot teritoriul Ucrainei.
Potrivit informațiilor comandamentului operațional ucrainean „Sud”, rușii au pus în serviciul de luptă două port-rachete de suprafață în Marea Neagră. Conform acestora, la acel moment, era gata de lansare 16 rachete „Calibru” și se observa o activitate a aviației strategice. Conform autorităților ucrainene, un submarin a fost adăugat la vehiculele de lansare din Marea Neagră. Acesta este un alt plus patru „Calibru”.
Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, armata rusă a atacat din diferite direcții cu rachete de croazieră aeriene și maritime de pe avioane și nave strategice ale Federației Ruse.
„După un atac de noapte cu drone kamikaze, armata rusă a atacat Ucraina din diferite direcții cu rachete de croazieră aeriene și maritime de la aeronave și nave strategice. În plus, există o mare activitate a aeronavelor tactice ale Federației Ruse”, au menționat forțele aeriene ale Ucrainei.
În acest context, președinta țării, Maia Sandu, a venit cu o reacție a acestei situații.
„În timp ce o lume întreagă trăiește bucuria sărbătorilor de iarnă, Rusia continuă să aducă distrugere și moarte în Ucraina. Azi dimineață, forțele armatei ruse au lansat o nouă serie de atacuri cu rachete asupra Ucrainei – peste 100 de rachete, conform primelor estimări. S-au produs explozii în zonele rezidențiale din Kiev, Harkiv, Lviv și alte orașe, fiind distruse clădiri și automobilele parcate în preajmă. Atacurile continuă și în aceste momente, punând în pericol viața oamenilor din localitățile țării vecine. Condamnăm cu vehemență aceste acțiuni barbare, neprovocate, menite să aducă distrugere și moarte. Bombardarea orașelor cu oameni pașnici și distrugerea infrastructurii care le asigură condițiile elementare de trai, în toiul iernii, este o crimă care nu trebuie să rămână nepedepsită”, a specificat șefa statului.
De asemenea, Poliția de Frontieră a informat despre întreruperea programului de lucru în toate punctele de trecere a frontierei de pe sectorul moldo-ucrainean din nordul țării, din motive de securitate. Potrivit informațiilor, autoritățile de competență ucrainene nu permit trecerea frontierei de stat în contextul riscurilor de atac aerian din partea Federației Ruse asupra Ucrainei.
Acum însă activitatea punctelor de trecere a fost reluată.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!