Cum e să fii student în România? Trei tinerii din Fălești ne povestesc primele impresii și experiențe

studenti romania (2)
Foto:arhivă personală

Odată cu finalizarea liceului, mulți tineri au inițiativa de a merge la studii peste hotare, majoritatea dintre aceștia aleg universitățile din România. În acest articol vei afla despre experiența a trei tineri, foști elevi ai Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești, care au ales să-și facă studiile universitare în România.

Mihail Vrabii are 18 ani și este student în anul I la Universitatea din Craiova, Facultatea de Mecanică, specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole. A ales să-și continue studiile peste hotarele țării pentru că nu preferă căile ușoare.

Sursă: Mihail Vrabii/arhivă personală

„Am depus actele în majoritatea orașelor mari din România, admiterea având loc online. Fiecare universitate avea propriul site de admitere, iar eu, fiind român de pretutindeni, am avut facilitatea de a nu plăti taxa de înscriere. După ce am fost acceptat, am plecat fizic în România pentru a depune actele de admitere în original. Am optat să vin personal pentru a mai face și o mică excursie și pentru a vedea unde urmează să studiez”, ne povestește Mihail.

Nu i s-a părut complicat să se încadreze într-un nou colectiv, deoarece mereu a fost o persoană deschisă pentru noi cunoștințe și noi colaborări.

„Am avut așteptări mai mici față de condițiile în care urma să trăiesc și față de dificultatea disciplinelor pe care urmează să le studiez. În realitate, datorită faptului că am intrat cu o medie destul de înaltă, am beneficiat de condiții mai bune, m-am cazat într-un cămin mai performant, iar baza educațională obținută la liceu mi-a permis să găsesc ușor limbă comună cu noii profesori.”

În pofida faptului că distanța dintre Craiova și Republica Moldova este una destul de mare, Mihail recomandă Universitatea din Craiova, deoarece e o provocare și o experiență extraordinară.

Livia Golovatic are 19 ani și este studentă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Studii Europene. Era hotărâtă că își va continua studiile în România încă din clasa a XII-a.

Sursă: Livia Golovatic/arhivă personală

„Oportunitățile pe care mi le oferă universitatea sunt mari, am șansa de a participa în diverse proiecte europene care mă vor ajuta ulterior să devin un bun specialist în acest domeniu. Dat fiind faptul că am ales să fac Relații Internaționale și Studii Europene, cea mai bună alegere era să studiez într-o țară europeană”, explică Livia.

În perioada admiterii din iulie, a depus actele la cinci universități din România la această specializare, dar și la marketing, însă ținta Liviei era anume universitatea din Cluj-Napoca.

„Admiterea a fost online. Anume la Facultatea de Studii Europene, pe lângă media notelor de la bac, era necesară și o scrisoare de motivație pentru a demonstra de ce ar trebui să ne aleagă facultatea pe noi. În final, după ce am fost admisă la patru universități, am ales Universitatea Babeș-Bolyai.”

Inițial, tânără credea că o să-i fie greu să se încadreze într-o țară străină, însă lucrurile s-au dovedit a fi altfel.

„După prima săptămână, m-am adaptat foarte ușor. Mă înțeleg foarte bine cu colegii de la facultate, lucrăm împreună la diverse proiecte, am devenit o echipă mare și frumoasă. Profesorii sunt deschiși și mereu îți oferă ajutorul, le place să interacționeze cu studenții basarabeni. Experiența la cămin este una interesantă, atât cu părți bune, cât și cu unele mai puțin reușite. Deja acum pot spune că Clujul a devenit pentru mine a doua casă.”

Livia ne povestește că obiectele pe care le studiază îi plac mult, întrucât învață multe lucruri despre Uniunea Europeană, despre cum funcționează acest mecanism, despre politică, dar și despre multe alte domenii.

„Nu știu exact cât de potrivită este această specializare pentru tineri, deoarece alegerile sunt individuale și depind de personalitatea fiecăruia. Însă dacă vă place să vă aprofundați în politică, să cunoașteți Uniunea Europeană și toate instituțiile ei, cum funcționează relațiile între state și afacerile europene, atunci specializarea vă poate deschide calea spre o carieră de succes în acest domeniu”, conchide Livia.

Andrei Olaeru are 19 ani și își face studiile la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, la Facultatea de Inginerie Electrică. A ales să studieze peste Prut motivând că acolo sunt mai multe facilități oferite studenților și o calitate a studiilor mai înaltă decât în Republica Moldova.

Sursă: Andrei Olaeru/arhivă personală

„Cunoscându-mi propriile abilități, eram sigur că voi fi admis la mai multe universități și că voi putea face alegerea potrivită. Admiterea a durat aproximativ o lună, fiind o perioadă destul de stresantă pentru un viitor student. Numeroase dosare depuse, urmărirea rezultatelor afișate, nevoia de a pleca fizic și de a confirma locul primit. Toate aceste greutăți pregătesc viitorul student de încercările care îl așteaptă pe parcursul facultății. Odată cu obținerea rezultatelor, am ales Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași”, ne spune Andrei.

Pentru Andrei, adaptarea la o societate nouă nu a fost o problemă. Fiind o persoană comunicabilă, a găsit ușor prieteni și a fost în stare să facă față problemelor studențești întâlnite pe parcurs.

„La începutul anului universitar, am simțit decalajul de material și nivelul de pregătire a studenților, care era mai bun, și am înțeles că totul depinde de mine și succesul pe viitor, la fel, îl hotărăsc eu. Acum, finalizând prima jumătate de an, nu am careva dubii în privința facultății alese și a nivelului de studii pe care așteptam să-l primesc. Sunt foarte mulțumit de locul unde am fost admis și de oamenii care mă înconjoară.”

Pe baza propriei experiențe, Andrei le recomandă elevilor din Moldova să aleagă continuarea studiilor în România, dar și în alte țări.

Autoare: Veronica Rurac

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente