Mai multe instituții din Moldova își vor stinge luminile astăzi, 29 decembrie, la ora 18.00, într-o inițiativă menită să exprime solidaritatea cu poporul ucrainean.
UPDATE: Primarul municipiului Chișinău a informat că astăzi, la ora 18.00, în capitală, dar și în suburbii, iluminatul stradal va fi deconectat pentru un minut „în semn de solidaritate cu Ucraina”.
„Astăzi, la ora 18.00, stingem luminile! În semn de solidaritate cu poporul ucrainean, astăzi, la ora 18.00, îndemnăm stingerea luminilor, pentru 2 minute, în instituțiile din subordine”, scrie ministerul culturii
Reprezentanții ministerului și-au îndemnat colegii din alte instituții și toți cetățenii să se alăture acestui gest simbolic.
Totodată, despre participarea la această inițiativă a anunțat și Poliția de Frontieră, care a anunțat că astăzi, la ora 18.00, timp de cinci minute, va fi stinsă lumina în sectoarele de frontieră, în sediile Direcțiilor regionale și în blocul central al Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).
De asemenea, un anunț în acest sens a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul ultimei ședințe a guvernului din acest an, care a avut loc de ieri, 28 decembrie.
„În semn de solidaritate cu prietenii noștri din Ucraina, mâine, la ora 18:00, vor fi stinse luminile din Casa Guvernului și din mai multe clădiri ale instituțiilor din subordine. Îndemn colegii și din alte instituții să se alăture acestui gest simbolic, așa au făcut și alte țări. Noi ne bucurăm de lumină și căldură, iar în semn de solidaritate stingem cel puțin pe o perioadă luminile în instituțiile noastre”, a declarat Natalia Gavrilița.
Această acțiune de solidaritate cu Ucraina a avut loc la Consiliul Europei și în mai multe țări din lume, precum: Marea Britanie, Polonia, Lituania, Cracovia.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!