De câte ori ți s-a întâmplat să fii deranjat(ă) de o problemă din comunitate? Te-ai gândit vreodată că tu ești persoana care poate contribui la schimbare? Absolvenții Academiei Liderului Comunitar au învățat că orice idee poate deveni realitate atunci când ai inițiativă și au reușit să îmbunătățească comunitățile din 12 regiuni ale țării. Anul acesta, la Gala bunelor practici au fost premiate cu certificate și cadouri 12 istorii de succes la nivel local.
Centrul CONTACT, cu suportul financiar al Suediei, a lansat cea de a doua ediție a Academiei Liderului Comunitar. După finalizarea programului de instruire, au fost alese cele mai bune inițiative locale care vor primi suport financiar pentru implementare. Ediția a fost finalizată cu o Gală a bunelor practici, în cadrul căreia s-au acordat premii pentru rezultate remarcabile.

Directorul executiv al Centrului CONTACT, Serghei Neicovcen, ne-a povestit că ideea de a lansa un program de instruire a apărut după ce a fost identificată insuficiența liderilor comunitari la nivel rural pregătiți pentru a mobiliza cetățeni și pentru a realiza proiecte comunitare.
„Tot timpul, toate lucrurile bune care sunt desfășurate în localitățile noastre rurale se organizează în jurul primăriei, în jurul primarului, dar oamenii sunt pasivi. Noi ne-am gândit că este o necesitate urgentă de a dezvolta oameni capabili să facă schimbări la nivel de comunitate, lideri pregătiți care cunosc ce înseamnă democrația participativă, oameni care cunosc bine legislația Republicii Moldova în domeniul accesului la informație”, a precizat Serghei Neicovcen.
Participanții la programul de instruire au fost selectați prin concurs. Principalul criteriu de selecție a fost motivația concurenților. Serghei Neicovcean ne-a povestit că deși programul este destul de intens și are o durată lungă, participanții s-au implicat în toate activitățile din prima până la ultima zi. Toată lumea a ajuns până la finalul cursului.

Mentorii de la Academia Liderului Comunitar au oferit cunoștințe din domeniile legislației, administrării și economiei.
„Una dintre cele mai mari provocări a fost instruirea. Liderii care au ajuns la programul nostru nu cunosc legislația și acesta a fost un lucru foarte important – să împărtășim cunoștințele experților noștri despre baza normativă din Republica Moldova. Liderii comunitari trebuie să folosească baza normativă la maximum pentru a apăra drepturile cetățenilor din comunitate. Fiecare a venit cu experiență diferită la academie și noi am încercat să utilizăm experiența participanților. Nu a fost numai transmiterea cunoștințelor din partea experților, dar a fost și o interacțiune dintre participanți. Am inclus în programul de instruire elemente de administrare a unui proiect, modalități de elaborare a bugetului pentru proiect, participanții au aflat cum se formează bugetul local”, a menționat Serghei Neicovcen.
„Prin greutăți spre stele”
La Gala bunelor practici am învățat că liderii comunitari sunt cei care zâmbesc în fața problemelor, pentru că știu să găsească soluții. A fi lider înseamnă să nu fii indiferent față de lumea înconjurătoare și să ai curajul și determinarea pentru a schimba lucrurile spre bine, alături de alți membri ai comunității.
De la tânăra Gabriela Revenco din satul Braniște, raionul Râșcani, am aflat că un bun lider știe să asculte și pune accent pe lucrurile care cu adevărat contează.

„Am considerat necesar să aflu părerea oamenilor despre care sunt problemele pe care ei le socotesc importante în localitate. În luna iunie, am inițiat un sondaj și am rugat locuitorii din comună să menționeze problemele care afectează activitatea zilnică. Ecologia, locurile nesalubrizate și despăduririle au fost principalele probleme menționate. Astfel, m-am gândit că ar fi bine să salubrizăm un loc din comună; am ales un parc unde se adună zilnic oameni. Am plantat arbori și am inițiat o campanie de informare despre cum pot fi gestionate corect frunzele fără a recurge la arderea acestora”, ne-a explicat Gabriela Revenco.
Gabriela vrea să-și dezvolte inițiativa și va înainta un demers către APL, prin care va solicita amplasarea băncilor în parcul salubrizat și va lansa concursul ,,Cea mai curată mahala”, pentru ca locuitorii să fie stimulați în menținerea ordinii.

Pasivitatea cetățenilor și problemele ce îneacă comunitățile din care provenim o motivează pe Gabriela să fie lideră comunitară.
„Ne dorim să avem localități durabile cu infrastructură dezvoltată, cu locuri amenajate, cu parcuri salubre și îngrijite. Asta îți dă curaj și te determină să nu cedezi. Aici, la Academia Liderului Comunitar, pe lângă cunoștințele teoretice și practice pe care le-am acumulat, am prins acel fir de curaj care mă determină să merg mai departe, am cunoscut oameni care mă impresionează și am îndrăgit atât de mult procesul decizional, încât mă gândesc că poate ar fi bine să mă implic mai mult, să candidez în calitate de consilieră independentă, poate vocea mea ar fi auzită, poate aș putea mobiliza mai multă lume. Când este un dialog între autorități și cetățeni, rezultatele sunt minunate”, a adăugat Gabriela Revenco.

Problemele sunt o sursă de motivație pentru Gabriela. Ea spune prin greutăți poți ajunge la rezultate. „Cu cât este mai dificil, cu atât rezultatele sunt mai frumoase. Dificultățile ne ajută să obținem mai multă experiență și imunitate, asta ne determină să acționăm. Pentru mine a fost prima experiență de scriere a proiectelor și poate că a fost dificil să identific furnizorii. Aveam teama că nu voi reuși să motivez oamenii să se alăture, însă, în ziua planificată pentru salubrizare și plantare, pentru mine era atât de îmbucurător să văd oamenii mobilizați, cu uneltele în parc.”
„Am înțeles că oamenii sunt cea mai valoroasă resursă în localitățile noastre și doar când ne vom uni forțele ne va reuși dezvoltarea comunităților”

Natalia Zaiaț este directoarea IPLT „Mihai Eminescu” din satul Sudarca, mai nou, directoarea Asociației Grupul de Acțiune Locală „Ocolul Cubolta” și administratoarea AO „Bunăvoință-Sudarca”, scopul cărora este dezvoltarea comunitară. La Academia Liderului Comunitar a învățat cum poate contribui la dezvoltarea comunei Sudarca prin implicarea locuitorilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local, precum și prin mobilizarea comunitară. Pentru Natalia, oamenii reprezintă o sursă de putere și sunt cei care pot contribui la dezvoltarea localităților.
„Am înțeles că oamenii sunt cea mai valoroasă resursă în localitățile noastre și doar când ne vom uni forțele ne va reuși dezvoltarea comunităților. Am conștientizat că societatea civilă are un rol important în consolidarea democrației participative la nivel local”, a specificat Natalia Zaiaț.
De-a lungul programului, Natalia Zaiaț a lansat un proiect pentru bugetare participativă. Inițiativa civică „Bugetarea participativă – viitor de succes pentru comuna Sudarca” a avut drept scop informarea cetățenilor despre procesul de bugetare participativă, ca prim pas în dezvoltarea oportunităților de participare a cetățenilor la guvernarea locală și de creștere a nivelului de transparență la nivel local. Bugetarea participativă va oferi cetățenilor din comună o platformă pentru ca membrii comunității să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește modul de cheltuire a banilor publici. Aceasta va crea oportunități de implicare, educare și capacitare a cetățenilor. De asemenea, va promova transparența la nivel local.

Implementarea acțiunii civice a asigurat creșterea interesului locuitorilor pentru implicare comunitară și transparență la nivel local. În cadrul proiectului, 20 de persoane (funcționari publici, consilieri, angajați ai APL, ai instituțiilor publice) au fost instruite privind bugetarea participativă și 500 de persoane au primit informații despre beneficiile bugetării participative pentru dezvoltarea comunității.

Activitatea de lider comunitar îți oferă un șir de avantaje. Potrivit Nataliei Zaiaț, cel mai frumos aspect este că mereu îți poți seta scopuri înalte.
„Un avantaj al unui lider comunitar este posibilitatea de avea întotdeauna aspirații înalte și o mulțime de posibilități pentru realizarea acestora. O mare oportunitate a fost posibilitatea de a urma Academia Liderului Comunitar, program la a II-a ediție, desfășurat de Centrul CONTACT, cu suportul financiar al Ambasadei Suediei din Chișinău. Am rămas profund încântată de trainerii și mentorii programului, pentru cunoașterea excelentă a domeniului de activitate, pentru abilitatea de a oferi sugestii și recomandări bazate pe propria experiență și expertiză și pentru că sunt carismatici, entuziasmați de ceea ce fac inclusiv cu simțul umorului. Mulțumesc mult, Centrul CONTACT”, a subliniat Natalia Zaiaț.
„Înainte de a găsi oportunități, trebuie să îți educi spiritul de lider”

Sergiu Andoni are 19 ani și vine din satul Lingura, raionul Cantemir. Este unicul băiat care se numără printre cei 12 participanți premiați. Pe lângă faptul că studiază pentru a deveni bucătar, tânărul găsește timp pentru a se implica în activități comunitare, reprezentând grupul de inițiativă „Reușim împreună”. Grupul de tineri din localitate avea obiectivul de a amenaja parcul central. Sergiu a participat la toate activitățile de voluntariat organizate pentru curățarea și amenajarea parcului. Cu muncă voluntară au fost construite câteva leagăne și scaune. La Academia Liderului Comunitar, tânărul a învățat cum să planifice activități și a căpătat mai multă încredere în sine pentru a promova propriile idei, lansând un proiect pentru restabilirea mobilierului instalat în spațiului public.
„Era problema că mulți tineri distrugeau parcul renovat, se făcea haos, gunoi. Astfel, am organizat câteva seminare cu poliția. Poliția a explicat de ce nu e bine să distrugem și care sunt consecințele reale ale acestor acțiuni. Am încurajat tinerii să participe la crearea unui trotuar în parc. Am făcut un master-class și tinerii s-au implicat activ. Dacă tinerii s-au implicat în procesul de construire a trotuarului, nu cred că vor distruge propria muncă”, a precizat Sergiu Andoni.

După lansarea proiectului, au fost obținute următoarele rezultate:
# 20 de tineri instruiți cu privire la consecințele huliganismului juvenil;
# 20 de tineri instruiți în construcția trotuarelor, a ghivecelor, a figurilor decorative din ciment și ghips;
# circa 40 de metri de trotuar construit;
# circa 40 de ghivece și figuri din ciment și ghips create de tineri;
# parc securizat prin instalarea camerelor de supraveghere.
Sergiu îndeamnă persoanele care nu știu cum să găsească soluții și care nu știu de unde să înceapă activitatea comunitară să se dezvolte mereu.
„Înainte de a găsi oportunități, trebuie să îți educi spiritul de lider. Dacă ești în căutare de soluții fără să îmbunătățești nimic, poți să le găsești, dar să nu știi să le dezvolți. Spiritul de lider se dezvoltă prin cursuri, seminare, citit, voluntariat”, explică Sergiu Andoni.






















Sursă: #diez
Academia Liderului Comunitar a fost creată de Centrul CONTACT, cu suportul financiar al Suediei.
Vedeți în acest infografic rezultatele celei de doua ediție.
