(doc) Parlamentul a aprobat legea bugetului de stat pentru anul 2023. Bugetarii vor beneficia de un adaos la salariu de 1 300 de lei

bani-portofel-diez-scaled-920×614
Foto:diez.md

În cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în lectura a doua proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 nr. 445 din 08.12.2022. Proiectul a fost votat de 57 de deputați.

Bugetul de stat pentru anul 2023 se aprobă la venituri în sumă de 64 868 382,2 mii de lei, cu 9,3 % mai mult decât venitul precizat în anul curent, și la cheltuieli în sumă de 83 195 682,2 mii de lei, mai mari cu 12,5 %, cu un deficit în sumă de 18 327 300,0 mii de lei.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 este fundamentat pe o creștere economică de 2 %.

Taxa pe valoare adăugată este cea mai importantă sursă de venit, peste jumătate din tot volumul. Intrările din granturi la bugetul de stat în anul viitor se prevăd în mărime de 5,5 miliarde de lei, ceea ce constituie 8,5 % din totalul veniturilor.

Principalele cheltuieli care s-au regăsit în proiectul bugetului pe anul 2023 sunt:
# acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, cu un fond de reducere a vulnerabilității energetice în volum de 5 miliarde de lei;
# acordarea sporului lunar pentru bugetari, în mărime de 1 300 lei;
# acordarea plății compensatorii persoanelor ale căror salariu lunar va fi mai mic de 4 000 lei;
# realizarea programului Prima Casă;
# programele START pentru TINERI și PARE 1+1;
# asigurarea majorării normelor financiare pentru alimentarea copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ;
# majorarea burselor elevilor, studenților și sportivilor;
# susținerea activității teatrelor, a circului și a organizațiilor concertistice și altele.

În anul 2023, vor derula 154 proiecte finanțate din surse externe. Cheltuielile pentru executarea acestora sunt estimate la 4,5 miliarde lei.

Prezenta lege intră în vigoare la 1 ianuarie 2023, iar proiectul deplin poate fi văzut în documentul anexat mai jos.

Potrivit documentului, se stabilește sporul lunar în valoare fixă pentru angajații din sectorul bugetar în mărime de 1 300 de lei. Documentul integral poate fi văzut mai jos.

Totodată, Parlamentul a votat, în lectura a doua, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, ca urmare a majorării capitalului social al SA „Energocom” realizată în lunile septembrie-noiembrie în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale. Creșterea totală a capitalului social al întreprinderii de stat, în această perioadă, a fost de peste 5,7 miliarde de lei.   

Urmare a modificărilor, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se stabilesc la nivel de 59,3 miliarde de lei, cheltuielile – de 73,9 miliarde de lei, iar deficitul – în mărime de 14,6 miliarde de lei.

Majorarea capitalului social al SA „Energocom” a avut drept scop sporirea capacităților de cumpărare a gazelor naturale și a energiei electrice, formarea stocurilor de gaze naturale, precum și asigurarea condițiilor necesare pentru continuarea furnizării gazelor naturale către SA „Moldovagaz”.


Amintim că la data de 7 decembrie, în cadrul ședinței guvernului, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul legii Bugetului de Stat pentru anul 2023, la inițiativa ministrului finanțelor Dumitru Budeanschi.

E de menționat că proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul viitor a ajuns pe masa deputaților după ce ieri, 7 decembrie, guvernul l-a aprobat doar la câteva ore după ce a fost supus consultărilor. Opoziția a criticat această grabă, acuzând actualul guvern de netransparență, întrucât documentul fusese făcut public abia cu câteva ore înainte de ședința guvernului.

„Noi, membrii guvernului, am primit documentul la ora 13.00 și sunt sigură că nimeni nu a reușit să îl parcurgă. Legea prevede 15 zile pentru consultări și analiza proiectului, este un document important și trebuie să îl dezbatem, ca să înțelegem ce provocări prevede și ce vom face. Propun amânarea examinării pentru o altă ședință”, a declarat în cadrul ședinței guvernului Irina Vlah.

Prim-ministra Natalia Gavriliță a menționat că nu ar fi vrut să repete „practicile vicioase ale guvernelor precedente”, dar justifică acest lucru prin faptul că ar fi negociat până în ultimul moment cu Fondul Monetar Internațional pentru a obține fonduri suplimentare pentru creșteri de salarii și aceasta a influențat capacitatea de a veni cu documentul final. 

Taguri: #Parlament2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente