În perioada 24 decembrie-2 ianuarie, Banca de Alimente organizează primul Maraton #Zerofoodwaste. Inițiativa are drept scop conștientizarea necesității prevenirii risipei de alimente în familie și exersarea comportamentelor zero risipă alimentară.
Pe parcursul celor 10 zile, participanții la Maraton vor comunica propriile experiențe despre cum previn în familie aruncarea alimentelor, pentru a încuraja comunitățile online să le urmeze inițiativa.
Oleg Paraschiv, Director Banca de Alimente:
„Banca de Alimente și-a asumat în Republica Moldova promovarea comportamentelor anti-risipă. Zilnic recuperăm alimentele cu risc de a deveni deșeuri de la agenții economici și le distribuim în serviciile sociale partenere ale Băncii din întreaga țară. Însă, ⅔ dintre alimentele care ajung la gunoi sunt de la consumatorii casnici, iar acest lucru capătă amploare de sărbători. Tradițional, cumpărăm mai multe alimente, gătim mai mult și în consecință aruncăm mai mult. Maratonul #Zerofoodwaste este o inițiativă prin care încurajăm exemplele zero risipă, iar conștientizarea acestui fenomen poate crește prin experiențele practice pe care le vor împărtăși participanții pe parcursul celor 10 zile de Maraton.”
Pe 20 decembrie, a avut loc întâlnirea cu primii participanți înscriși în proiect. E vorba de persoane din diferite domenii de activitate, care voluntar vor realiza și promova experiențele zero risipă.
Listele de cumpărături, cântărirea alimentelor, congelarea surplusului de alimente, împărțirea bucatelor cu cei apropiați sau oamenii nevoiași pentru a preveni aruncarea lor, dar și rețetele creative de valorificare a produselor din frigider sunt doar câteva dintre acțiunile simple aflate la îndemâna fiecăruia dintre noi. Datorită lor putem diminua fenomenul risipei de alimente și economisi resursele familiei, putem hrăni oamenii afectați de foame și micșora cantitatea deșeurilor pe care le generăm.
Banca de Alimente este un mecanism inovativ axat pe recuperarea alimentelor din lanțul agro-alimentar și redistribuirea acestora către serviciile sociale care asistă oameni nevoiași. Pe parcursul a doi ani de activitate, Banca a gestionat 278 de tone de alimente, echivalentul a 556 mii de porții de mâncare. Din martie 2022, Banca este membru al Federației Europene a Băncilor de Alimente. Recent, organizația a lansat primul Ghid de prevenire a risipei în familie, care va fi distribuit în școli și biblioteci școlare.
În perioada 2022-2024 activitatea Băncii de Alimente e sprijinită de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială”, cofinanțat și implementat Misiunea Socială „Diaconia”, AO CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova, Keystone Moldova.
Doritorii de a se înscrie la Maraton ne pot contacta la nr de tel 069474814.