Ziarul britanic The Economist a desemnat Ucraina ca fiind țara anului 2022. Potrivit săptămânalului, în acest an, alegerea a fost evidentă pentru prima dată în istorie.
„În mod normal, această onoare revine țării care, în opinia noastră, s-a îmbunătățit cel mai mult în ultimele 12 luni. Astfel, Ucraina este, într-un sens, o alegere neobișnuită, iar aici ne referim la faptul că viața celor mai mulți ucraineni s-a înrăutățit în mod spectaculos de la invazia lui Vladimir Putin în țara lor în luna februarie”, scrie The Economist.
Potrivit săptămânalului, Ucraina a fost aleasă țara anului 2022 datorită celor patru calități care ies în evidență.
Unul dintre meritele pentru care Ucraina a primit acest titlu este eroismul poporului său. Potrivit ziarului, cu toate că mulți oameni au murit, milioane au fugit de la casele lor, orașele au fost distruse și carbonizate, iar economia Ucrainei a fost redusă cu aproximativ 30 %, atât președintele Volodâmâr Zelenski, cât și cetățenii obișnuiți au dat dovadă de o putere nemaipomenită.
„Profesori, instalatori și vedete pop s-au înrolat în masă schimbând paturile confortabile cu gropile înghețate și cu riscul unei morți chinuitoare”, se arată în raport.
De asemenea, potrivit săptămânalului britanic, națiunea Ucrainei a dat dovadă de ingeniozitate, detectând punctele slabe ale inamicilor și aruncând în aer rezervele de combustibil și muniție.
Un alt merit al țării este rezistența deosebită a ucrainenilor, care „atunci când nu există apă de la robinet acasă, topesc zăpada, iar când nu este electricitate, găsesc căldură și lumină în cafenelele cu generatoare diesel sau dorm în birourile în care lucrează”, scrie The Economist.
Mai mult, conform raportului, poporul ucrainean și-a protejat vecinii, înfruntându-și rivalul. „Dacă Rusia ar fi cucerit Ucraina, ar fi putut să atace Moldova sau Georgia sau să amenințe statele baltice. Ucraina a demonstrat că cei mai slabi pot ține piept bătăușilor, chiar și celor uriași. Astfel, a fost o sursă de inspirație.”
„Exemplul ucrainenilor din 2022 a fost de neegalat”, subliniază The Economist.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!