Solstițiu de iarnă 2022. Astăzi începe iarna astronomică și vom avea cea mai lungă noapte din acest an

iarna (3)
Foto:Jonas Eriksson

Deși iarna calendaristică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de solstițiul de iarnă. În anul 2022, acest eveniment astronomic are loc astăzi, 21 decembrie, la ora 23.38.

Pe lângă faptul că solstițiu de iarnă reprezintă începutul iernii astronomice, astăzi vom avea cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an. Începând cu ziua de astăzi și până la solstițiul de vară (21 iunie 2023), durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea.

Ce este, de fapt, solstițiul de iarnă?

Solstițiul de iarnă sau solstițiul hibernal, cunoscut și sub denumirea de mijlocul iernii, corespunde momentului în care poziția Soarelui pe cer este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc.

Acest fenomen astronomic are loc de două ori pe an, câte odată în fiecare emisferă (nordică și sudică). Pentru emisfera respectivă, solstițiul de iarnă este ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină și cea mai lungă noapte a anului, când Soarele se află la cea mai mică înălțime zilnică maximă pe cer. Opusul solstițiului de iarnă este reprezentat de solstițiul de vară.

Când va avea loc solstițiul de iarnă în următorii ani?

Solstițiul de iarnă în următorii ani:
# 2023: 22 decembrie, ora 5.27;
# 2024: 21 decembrie, ora 11.21;
# 2025: 21 decembrie, ora 17.03;
# 2026: 21 decembrie, ora 23.50;
# 2027: 22 decembrie, ora 4.42;
# 2028: 21 decembrie, ora 10.20.
# 2029: 21 decembrie, ora 16.14;
# 2030: 21 decembrie, ora 22.09.

Mituri

Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în Antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea, care ţinea 12 zile, avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an. Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu.

Deoarece evenimentul era perceput ca o inversare a prezenței Soarelui pe cer, concepte despre nașterea sau renașterea zeilor soarelui erau des întâlnite. În culturile care utilizau calendare ciclice bazate pe solstițiul de iarnă, „anul renăscut” era sărbătorit cu referire la viața, moartea și renașterea unor zei sau „noi începuturi”, cum ar fi Hogmanay Redding, un An Nou și o tradiție de curățare. De asemenea, „inversarea” era o temă frecventă, ca la sărbătoarea romană Saturnalia, unde sclavii și stăpânul lor își inversau rolurile în timpul acelei sărbători.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente