Cosmosul n-a fost încă niciodată atât de magnific. Cele mai frumoase imagini spațiale surprinse în anul 2022

sdfgyu
Foto:ESO/VPHAS

Anul acesta, misiunile spațiale au oferit un mod cu totul nou de a privi spațiul cosmic, de la curtea cerească a sistemului nostru solar până la galaxii incredibil de îndepărtate care au fost create la scurt timp după Big Bang.

Telescopul spațial James Webb și-a îndreptat privirea în infraroșu asupra universului pentru prima dată în iulie, dezvăluind aspecte nevăzute și noi detalii uluitoare ale planetelor, stelelor și galaxiilor. Misiunea istorică Artemis I a călătorit spre Lună și înapoi. Și o navă spațială NASA a lovit în mod deliberat un asteroid mic pentru a testa tehnologia care ar putea fi folosită într-o zi pentru a ne apăra planeta de rocile spațiale.

Vă invităm să urmăriți mai jos imagini spațiale publicate de CNN, ce au marcat anul 2022.

Sursă: NASA

Stația Spațială Internațională a surprins imaginea Lunii deasupra orizontului Pământului în ianuarie.

Sursă: NASA

Imaginea lui Jupiter, surprinsă de telescopul JunoCam.

Sursă: NASA/ESA/Solar Orbiter/EUI

Telescopul Solar Orbiter a arătat detalii fără precedent ale atmosferei exterioare a Soarelui în luna martie, captând steaua în lumina ultravioletă extremă.

Sursă: NASA

Astronauta NASA Jessica Watkins se bucură de vederea Pământului din interiorul cupolei cu șapte ferestre a Stației Spațiale Internaționale în luna mai. Watkins a făcut istorie ca prima femeie care s-a alăturat echipajului stației spațiale.

Sursă: ESO

Prima imagine a unei găuri negre surprinse în centrul Căii Lactee.

Sursă: NASA/ESA/A. Filippenko/D. Sand

Galaxia NGC 3631.

Sursă: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA

În această imagine difuzată pe 9 august, telescopul Gemini North a capturat o pereche de galaxii, NGC 4567 și NGC 4568, în timp ce acestea se ciocnesc. Supranumite galaxiile Fluture, acestea se vor fuziona în cele din urmă ca o singură galaxie în 500 de milioane de ani.

Sursă: ESO/VPHAS

Norii de gaz portocalii și roz formează rămășița supernovei Vela, tot ce a rămas după moartea explozivă a unei stele masive.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente