Comisia de la Veneția a făcut publică decizia privind constituționalitatea Partidului Politic „ȘOR” și posibila scoatere a acestuia în afara legii. Comisia a declarat că decizia finală aparține Curții Constituționale, aceasta „fiind mai bine poziționată să evalueze dacă există o «necesitate socială puternică» de a declara partidul neconstituțional”.
Comisia de la Veneția a declarat că statul nu este împiedicat a scoate în afara legii un partid politic atât timp cât sunt respectate toate procedurile și cerințele legale. Aceasta a adăugat că decizia finală asupra constituționalității partidului „ȘOR” aparține Curții Constituționale.
„Curtea Constituțională are ultimul cuvânt în ceea ce privește interpretarea constituției și compatibilitatea legislației naționale. Comisia de la Veneția reamintește că statele nu sunt în general împiedicate să reglementeze activitățile partidelor politice sau chiar să interzică, să dizolve și/sau să impună alte măsuri cu caracter restrictiv împotriva anumitor partide politice. Acestea fiind spuse, Comisia de la Veneția observă că declarația de neconstituționalitate a unui partid politic va constitui o ingerință în dreptul la libertatea de asociere, așa cum este protejat de articolul 11 CEDO și, în consecință, trebuie să respecte cele trei cerințe ale restricțiilor legale, și anume, cerințele de legalitate, de legitimitate și de necesitate și proporționalitate. În ceea ce privește acțiunile care ar putea conduce la declararea neconstituțională a unui partid și întrebarea dacă declararea de neconstituționalitate ar fi conformă cu «cerința necesară într-o societate democratică», Comisia de la Veneția consideră că Curtea Constituțională este mai bine poziționată pentru a aprecia dacă există o «necesitate socială puternică» de a declara partidul neconstituțional pentru unul sau oricare dintre motivele enumerate la articolul 41 alin. (4) din Constituția Republicii Moldova. Comisia de la Veneția rămâne la dispoziția Curții Constituționale a Republicii Moldova pentru orice ajutor suplimentar în această problemă”, a transmis Comisia de la Veneția.
Amintim că, la începutul lunii noiembrie, Guvernul a depus o solicitare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității Partidului Politic „ȘOR”. Ministerul Justiției a declarat că există suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.