63 % dintre femeile din Moldova s-au confruntat cu un anumit tip de violență. Doar 8,4 % au raportat cazul la poliție

violenta domestica
Foto:depositphotos

Violența pe bază de gen subminează siguranța și sănătatea a milioane de persoane din întreaga lume, fiind una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. În Republica Moldova, 63 % dintre femei s-au confruntat pe parcursul vieții cu un anumit tip de violență din partea soțului sau partenerului.

În același timp, doar 8,4 % dintre femeile abuzate au raportat cazul la poliție. Pentru a sensibiliza publicul larg față de gravitatea acestui fenomen, agențiile ONU, alături de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, au organizat în incinta Gării Feroviare Chișinău evenimentul „Rupe tăcerea! Suntem alături”, dedicat supraviețuitoarelor și supraviețuitorilor violenței pe bază de gen.

În cadrul evenimentului, un accent important a fost pus și pe situația persoanelor refugiate din Ucraina în Republica Moldova, în condițiile în care peste 65 % dintre aceste persoane sunt femei. Potrivit studiilor, femeile și fetele care se află în zone de conflict se confruntă cu riscuri sporite de violență pe bază de gen, exploatare sexuală sau trafic de persoane. În Republica Moldova, persoanele refugiate care se confruntă cu violența pe bază de gen pot beneficia de ajutor gratuit.

„Printre cele mai vulnerabile grupuri în fața violenței pe bază de gen se numără femeile refugiate, fetele adolescente, în special cele care sunt în mișcare, oamenii care nu își cunosc drepturile sau aparțin minorităților”, a declarat Nigina Abaszade, reprezentantă rezidentă a UNFPA.

„Majoritatea refugiaților din Ucraina sunt femei și copii, ceea ce crește riscurile de a fi supuse violenței pe bază de gen. În plus, majoritatea femeilor sunt cap de familie, femei singure, adolescente sau femei în vârstă. Acesta este motivul pentru care Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), precum și partenerii noștri, în răspunsul la criza refugiaților în Republica Moldova, au prioritizat informarea despre violența în bază de gen”, a declarat Francesca Bonelli, reprezentantă de țară a UNHCR Moldova.

„Există o corelație între violența împotriva copiilor și violența pe bază de gen”

Violența pe bază de gen are diferite forme: fizică, sexuală, economică, psihologică, socială. Toate aceste forme sunt la fel de grave și, indiferent de modul de manifestare, produc consecințe atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra persoanelor care se confruntă cu acest fenomen.

„Să nu uităm că există o corelație între violența împotriva copiilor și violența pe bază de gen. Adolescentele rămân a fi unul dintre grupurile cele mai expuse riscului, dar chiar și atunci când violența nu este explicită, există și prejudicii implicite: cum ar fi traumele nedetectate și efectele asupra sănătății mintale ale violenței domestice.

Acestea pot crea un ciclu lung de inegalități pe parcursul întregii vieți. Încurajarea femeilor și fetelor să rupă tăcerea în jurul tuturor formelor de violența pe bază de gen este esențială pentru a îmbunătăți, de asemenea, respectarea drepturilor copilului,” a menționat Ilija Talev, reprezentant de țară ad-interim UNICEF Moldova.

Sutele de persoane care au participat la eveniment au avut posibilitatea să afle detalii despre serviciile la care pot apela în cazul în care se confruntă cu fenomenul violenței pe bază de gen. De asemenea, specialistele și specialiștii au vorbit despre semnele care indică asupra faptului că o persoană este supusă abuzurilor, iar participanții și participantele au aflat despre cum pot oferi ajutor în asemenea cazuri.

Victimele violenței pe bază de gen pot beneficia de ajutor, inclusiv de servicii sociale și medicale

Unul dintre mesajele evenimentului a fost că victimele violenței pe bază de gen pot beneficia de ajutor, inclusiv de servicii sociale și medicale, precum și de consiliere psihologică și juridică de calitate. Tot ce trebuie să facă este să sune la 112, la linia fierbinte 08008 8008 (apel gratuit) sau să meargă la cel mai apropiat punct de ajutor, precum ar fi Safe Space.

„La etapa actuală, există peste 20 de puncte, inclusiv mobile și staționare, unde oferim serviciile noastre. Aici, persoanele pot avea parte de ajutor psihologic, social, un pachet de primă necesitate care include obiecte de igienă, de zi și de noapte, iar, în dependență de faptul dacă este vară sau iarnă noi completăm acest pachet cu alte servicii”, a declarat Paulina Cerempei, psihologă AO Homecare și manageră a unui punct Safe Space.

Totodată, este important ca persoanele care au fost supuse abuzurilor fizice sau sexuale să se adreseze unui medic în primele 72 de ore. Astfel, acestea pot beneficia de asistență medicală, contraceptive de urgență, medicamente care ar putea preveni riscul de infectare cu anumite boli cu transmitere sexuală, precum și de terapia postexpunere la infecția HIV.

Evenimentul face parte din campania de informare „Rupe tăcerea! Suntem alături”, organizată de grupul intersectorial privind prevenirea violenței pe bază de gen, condus de UNFPA, UNHCR, UN Women și UNICEF, alături de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente