Compania britanică ITV a publicat un miniserial intitulat „Litvinenko”, dedicat opozantului rus Aleksandr Litvinenko, care a decedat fiind otrăvit cu poloniu.
Rolul ofițerului FSB care a fugit din Rusia și a fost otrăvit cu poloniu a fost jucat de actorul David Tennant, iar miniserialul explică de ce moartea lui Litvinenko a devenit pentru Marea Britanie un șoc, care încă nu a fost până la capăt înțeles. Serialul are doar patru episoade, fiecare dintre ele având o durată de mai puțin de 15 minute.
Aleksandr Letvinenko a fost un ofițer al serviciilor secrete ruse FSB (fostul KGB) specializat în crimă organizată. În noiembrie 1998, Litvinenko și alți câțiva ofițeri ai FSB și-au acuzat superiorii în mod public pentru ordinul de asasinare a lui Boris Berezovski. Litvinenko a fost arestat în martie 1999 fiind acuzat de depășirea atribuțiilor.
A fost achitat în noiembrie 1999 și rearestat din nou după care acuzațiile au fost retrase în 2000. S-a refugiat cu familia sa în Londra, unde i s-a acordat azil politic. În Regatul Unit, a lucrat ca jurnalist, scriitor și consultant pentru serviciile secrete britanice.
În timpul șederii în Londra, Litvinenko a scris două cărți – Blowing Up Russia: Terror from Within și Lubyanka Criminal Group –, în care a acuzat serviciile secrete ruse de amplasarea unor bombe în apartamente și de alte acte de terorism. De asemenea, l-a acuzat pe Vladimir Putin ca fiind cel care a ordonat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia.
Pe 1 noiembrie 2006, s-a îmbolnăvit brusc, iar moartea a survenit în câteva săptămâni, când se afla pe patul de spital. Cauza morții a fost otrăvirea prin ingestie de poloniu.
„În ceea ce privește intriga, aceasta este o lucrare extrem de minimalistă. Este ca și cum te-ai gândi la un thriller despre apariția extratereștrilor pe Pământ, arătând doar sosirea lor și scena ieșirii lor de pe navă; acesta este principalul lucru, până la urmă”, scrie BBC.
În cadrul serialului sunt prezentate doar câteva săptămâni din luna noiembrie a anului 2006, din momentul în care Aleksandr Litvinenko, fiind deja otrăvit, se întoarce acasă, până în momentul morții sale.
Criticii britanici nu s-au arătat încântați de minimalismul serialului. The Times, The Guardian și alții scriu că povestea lui Aleksandr Litvinenko este atât de dramatică încât merită o narațiune mai detaliată.
Moartea lui Aleksandr Litvinenko în lumea occidentală este, de asemenea, un fenomen cultural. De exemplu, un spectacol despre el a fost montat într-unul dintre principalele teatre din Londra, Old Vic, în 2019. O altă versiune detaliată a acestor evenimente va fi prezentată de HBO, care își filmează propriul serial despre Litvinenko, cu Benedict Cumberbatch în rolul principal.
Serialul arată paralela dintre două lumi: lumea occidentală și realitatea lui Litvinenko
Ideea principală a acestui serial este ciocnirea a două lumi. Într-una dintre ele, Londra își trăiește propria viață, Itsu este unul dintre sutele de restaurante care vinde mâncare japoneză, care încă nu știe că va deveni un „restaurant” de renume mondial și locul suspectat de producerea crimei. Autobuzul 24, care pleacă din centru în direcția parcului Hampstead Heath, paznicul secției de poliție, care îl salută ca de obicei pe detectivul care merge la serviciu.
Doi polițiști plictisiți din lumea aceasta merg în liftul spitalului unde este internat Litvinenko și urmează să înceapă lucrul într-un dosar de care nimeni nu vrea să se apuce. Unitatea de combatere a terorismului a refuzat cazul, pentru că nu este clar care a fost atacul, unitatea de omucideri la fel, pentru că victima este încă în viață.
Chiar și panourile de anunțuri dintre serii au primit o diversitate semantică neplanificată. Aici, supermarketurile fac publicitate sortimentului de Crăciun, Meta Corporation își face reclamă ochelarii VR (în Rusia, corporația este recunoscută ca extremistă). Aici se face reclamă pentru alcool (în Rusia este interzis) și pentru zborurile companiilor aeriene neerlandeze (în Rusia sunt, de asemenea, sancționate).
Acest om din altă lume începe să povestească polițiștilor ceva ce nu prea are sens pentru ei. El povestește că a lucrat în departamentul de omucideri, că FSB a fost implicat în exploziile clădirilor rezidențiale din Moscova și că a scris o carte despre asta. Că Putin se află în spatele uciderii jurnalistei Anna Politkovskaia, care s-a întâmplat de ziua de naștere a președintelui rus.
Anna Politkovskaia a fost o scriitoare și jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Kremlin în Cecenia. S-a numărat printre cei mai proeminenți oponenți ai regimului Vladimir Putin, a fost reporteră rusă pentru Novaia Gazeta, a scris cartea „Rusia lui Putin”, în care l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a transformat țara într-un stat polițienesc. De asemenea, ea a mai scris pe larg despre abuzul din Cecenia, a apărut de două ori la emisiunea de radio „Moscova cu mine”.
A fost împușcată într-un lift din clădirea ei. Cinci bărbați au fost condamnați pentru uciderea ei, dar judecătorul a constatat că a fost o crimă contractuală, cu 150 000 de dolari din onorariul plătit de o persoană a cărei identitate nu a fost niciodată descoperită.
Putin a negat orice implicare a Kremlinului în uciderea lui Politkovskaia, spunând că „moartea ei în sine este mai dăunătoare pentru autoritățile actuale, atât în Rusia, cât și în Republica Cecenă… decât activitățile ei”.
În presa internațională, cazul Anei Politkovskaia a fost prezentat cu titlul The murder that killed free media in Russia (Omorul care a ucis presa liberă din Rusia).
Atunci poliția află că Litvinenko a fost otrăvit nu cu taliu, așa cum credea inițial el însuși, ci cu elementul radioactiv poloniu 210, un izotop mortal pentru toți cei care au atins aceleași obiecte. Principalul șoc pentru lumea occidentală a fost faptul că acest lucru s-a întâmplat nu undeva în Rusia, ci în unul dintre cele mai aglomerate orașe din lumea occidentală.
„Ați arătat că nu respectați nici viața, nici libertatea, nici valorile unei societăți civilizate. Ați arătat că nu sunteți demn de locul dvs, că nu meriți încrederea oamenilor civilizați”, se arată în discursul postum al lui Litvinenko, dedicat lui Vladimir Putin, care a răsunat la finalul serialului.