Sărbătorile de iarnă le adorăm pentru „îngerașii” făcuți în nea, pentru luminițele multicolore, pentru mirosul de mandarine și pentru o mulțime de tradiții frumoase. Totuși, ca orice altă țară, pe lângă feeria colindelor și serile călduroase petrecute în sânul familiei, avem și noi tradiții mai puțin „umane”, cum ar fi urcatul peste porcul înjunghiat sau nuiaua din ciuboțele.
În continuare, #diez vă prezintă o listă cu tradiții stranii din diferite colțuri ale lumii, care se practică în perioada sărbătorilor de iarnă.
În Japonia, Crăciunul este egal cu KFC. Datorită unei campanii publicitare din anul 1974, majoritatea familiilor japoneze iau cu asalt restaurantele KFC în ajun de Crăciun. În această perioadă este vândut de 10 ori mai mult pui decât în mod normal, iar pentru a prinde o masă este nevoie de rezervare în prealabil.
Oamenii din Venezuela au un mod mai deosebit de a merge la slujba de Crăciun, aceștia parcurg drumul spre biserică pe role.
În Germania este obișnuit să se ascundă pe bradul de Crăciun un ornament de sticlă în formă de castravete murat. Primul copil care îl găsește dimineața primește un răsfăț special sau un cadou în plus.
Ucraina obișnuiește să ornamenteze bradul de Crăciun cu jucării ce amintesc forma unei pânze de păianjen. La temelia acestei tradiții stă o legendă care se bucură de popularitate în vestul Europei.
În Țara Galilor, conform unui obicei popular vechi, sătenii colindă prin localitate purtând un stâlp cu un craniu de cal. Tradiția se numește Mari Lwyd și se desfășoară în perioada Crăciunului.
Britanicii amestecă împreună cu toți membrii familiei budinca de Crăciun înainte ca ea să fie pusă în cuptor. În timpul procesului ei trebuie să își pună câte o dorință.
În Portugalia, Crăciunul este și un moment de amintire a celor decedați. În dimineața de Crăciun, familiile pun farfurii și tacâmuri și pentru cei decedați, pentru a-i comemora.
În Ajunul Crăciunului, membrii familiilor din Estonia merg la saună împreună.
În loc să-l aștepte pe Moș Crăciun, copiii din Italia o așteaptă pe Befana, o vrăjitoare prietenoasă care aduce jucării și dulciuri pe 5 ianuarie.
Norvegienii participă la tradiția neobișnuită din Ajunul Crăciunului de a-și ascunde măturile, deoarece folclorul antic dictează că aceasta este noaptea în care vrăjitoarele și spiritele rele ies ca să caute mături pe care să călărească.
Catalanii din Spania își decorează scena Nașterii Domnului cu mici figurine ceramice numite caganer, care la rândul lor fac o treabă mai puțin simbolică. Mereu ilustrate cu pantalonii în vine, figurinele sunt adesea inspirate din evenimentele anului ce urmează să se încheie, reprezentând de cele mai multe ori persoane cunoscute.
În Guatemala, fiecare familie face curat în casă înaintea Crăciunului. În fiecare cartier se formează o grămadă imensă de gunoi și mizerie, în vârful căreia se pune o figurină ce-l reprezintă pe diavol. Apoi, grămezii i se dă foc.
Familiile din Finlanda aprind lumânări la mormintele celor dragi, iar cimitirele se transformă într-un loc feeric.
În Slovacia, cel mai în vârstă bărbat din casă ia o lingură de budincă loksa, pe care o proiectează pe tavan – cu cât se lipește mai tare, cu atât mai bine.
Poșta din Canada recunoaște adresa „Moș Crăciun, Polul Nord, Canada, HOHOHO”. Toate scrisorile trimise la această adresă sunt deschise și primesc un răspuns.