Noua Zeelandă a introdus o creștere constantă a vârstei de fumat, astfel persoanele cu vârsta de până la 14 ani nu vor mai putea să cumpere țigări în mod legal. Noua Zeelandă devenind prima țară din lume care interzice fumatul pentru generațiile următoare”, transmite AGORA cu trimitere la The Guardian.
Ministrul cercetării, științei și inovării din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall, a declarat marți, cu ocazia adoptării legii, că: „Mii de oameni vor trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă, iar sistemul de sănătate va avea o situație mai bună cu 5 miliarde de dolari, pentru că nu va mai fi nevoie să trateze bolile cauzate de fumat, cum ar fi numeroase tipuri de cancer, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, amputări”.
Se crede că Noua Zeelandă va fi prima țară din lume care va pune în aplicare creșterea anuală a vârstei de fumat, asigurându-se că tutunul nu poate fi vândut persoanelor născute la 1 ianuarie 2009 sau după această dată.
Aceasta va fi însoțită de o serie de alte măsuri pentru a face fumatul mai puțin accesibil, inclusiv reducerea drastică a cantității legale de nicotină din produsele din tutun şi obligarea vânzării acestora doar prin magazine specializate în tutun. Numărul magazinelor care au voie să vândă țigări în mod legal va fi redus la o zecime din nivelul actual, de la 6 000 la doar 600 la nivel național.
Legile au trecut de lectura finală marți seara și vor intra în vigoare în 2023, în timp ce Noua Zeelandă încearcă să își atingă obiectivul de a face țara „fără fum de tutun” până în 2025.
În timp ce introducea legea pentru prima lectură în iulie, Verrall a declarat: „Timp de zeci de ani am permis companiilor de tutun să își mențină cota de piață făcând ca produsul lor mortal să creeze din ce în ce mai multă dependență. Este dezgustător și bizar. În această țară avem mai multe reglementări privind siguranța vânzării unui sandviș decât a unei țigări”.
Cu toate acestea, noile legi nu vor restricționa vânzările țigărilor electronice.
Datele publicate în noiembrie au arătat că numărul persoanelor care fumează zilnic a scăzut la 8 %, față de 9,4 % anul trecut, marcând cea mai scăzută rată de la începutul înregistrărilor. Cu toate acestea, creșterea numărului de utilizatori zilnici de țigări electronice a fost mai mare decât scăderea numărului de fumători zilnici: 8,3 % dintre adulți consumă zilnic diferite tipuri de țigări electronice, în creștere de la 6,2 % în ultimul an.