(video) În Moldova a apărut un film documentar despre istoria unei femei transgender. Ce a povestit protagonista

dv d
Foto:captură de ecran/YouTube/ Stela Pascal

În Moldova a apărut un film documentar despre istoria unei femei transgender din comunitate nostră. Pelicula a fost inițiată în cadrul unui workshop al Festivalului Internațional Queer Voices, ediția V, din acest an. Filmările documentarului s-au desfășurat începând cu 28 noiembrie și până în data de 4 decembrie, anul 2022.

Protagonista documentarului este Stela Roxana Pascal, cea cu care am și discutat despre peliculă și despre istoria din spatele ei. Potrivit tinerei, la crearea acestui documentar au participat mai multe persoane care au ajutat-o și încurajat-o, așa precum Max Cârlan, echipa de la Moldox, Ecaterina Iaschevici (cea care a montat filmul cap-coadă), Panayotis Evanghelidis, Călin Laur, Toma Pan, Lorelei de la Queer Caffe și Diana Bogdanova. Filmările și pregătirea pentru documentar s-au desfășurat în localul „Cocoșul Roșu”, condus de Vasiluța Vasilache.

Filmarea documentarului a avut loc în două zile, câte două-trei ore în fiecare. „Am filmat de una singură totul. Filmul a fost regizat de mine, Stela Roxana Pascal”, menționează tânăra. Stela ne-a mai povestit că motivația ei de bază pentru care a vrut să înceapă acest documentar a fost dorința de a scoate la iveală faptul că persoane transgen există și în Moldova.

„Multe fete transgen se ascund. Băieții transgen la fel. Eu sunt deschisă de la începutul tranziției, pentru că nu aveam alternativă. Sau muream, sau trăiam, însă așa cum sunt, fără să mă ascund de cineva. La fel, îmi doresc asta pentru toată comunitatea transgen din Moldova. Vreau ca lumea să știe că noi suntem aici. Suntem la fel ca voi. Nu ne observați doar pentru faptul că ne asemănăm.”

Tânăra mai spune că filmul ei este despre greutățile prin care trece o persoană transgen și cu ce se confruntă aceasta în societate. La fel, Stela vrea ca lumea să înțeleagă că: „Există oameni care sunt un pic diferiți, dar per general, noi suntem ca voi”.

„Din cauză că în Moldova nu se vorbește deloc despre persoanele transgen, consider foarte important să se vorbească prin filme sau prin intermediul platformelor de socializare precum YouTube (așa cum o fac eu prin canalele mele), dar și prin alte surse, că persoanele transgen există și în Republica Moldova. Nu suntem un fenomen nou. Mereu am existat. Doar că acum suntem mai curajoase/curajoși să vorbim despre asta și ieșim la lumină.”

Stela ne-a mărturisit că se simte totodată și responsabilă de cele spuse și de acțiunile ei, pentru că de asta va depinde imaginea comunității. De asemenea, tânăra a menționat că, pe tot parcursul istoriei sale, mama ei a fost cea mai importantă persoană care a susținut-o în tranziția pe care a făcut-o în ultimii trei ani.

Mai jos, puteți viziona acest documentar.

* Titlul inițial a fost modificat, deoarece în urma notificărilor primite de la cititorii noștri am aflat că acest film documentar nu este primul din țară, dar al doilea. Anterior a mai fost publicat unul în anul 2018. Vă mulțumim de implicare și ne cerem scuze de omiterea făcută.


Amintim că, la începutul lunii noiembrie, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Platforma Copiilor au anunțat despre susținerea campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”. Campania respectivă a fost dezvoltată în cadrul programului de instruire privind combaterea prejudecăților prin instrumente audiovizuale – Combating hate can be fun –, desfășurat de Centrul de informații GENDERDOC-M. Ca urmare a mediatizării acestei campanii în spațiul public și online, au apărut diverse reacții și opinii, precum și neînțelegeri și dezinformări în legătură cu procesul de promovare și distribuire a valorilor și ideilor promovate de către aceasta.


În acest context, reamintim despre „povestea nedreaptă a adolescentei trans Felis” din această primăvară. Aceasta a fost umilită de colegii săi de liceu din cauza faptului că era transgen, iar în consecință s-a sinucis. Astfel, în luna aprilie curent, mai multe persoane s-au adunat în fața guvernului și au protestat împotriva transfobiei și bullyingului care se întâmplă în școlile din Republica Moldova. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente