Reprezentanții UTM au întreprins o misiune la Strasbourg, Franța, pentru un schimb de bune practici în cadrul unor vizite specializate

received_5770124559734121
Foto:UTM

ERASMUS+ IMC «Étudiant Entrepreneur» a devenit unul din proiectele etalon la UTM, datorită faptului că echipa de proiect, coordonată de dl Jean-Claude MILLION, IUT Louis Pasteur, UNISTRA, Franța, realizează eficient obiectivele stabilite și reușește să stabilească noi parteneriate strategice.

Astfel, în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, însoțit de prorectorii Dinu ȚURCANU, Daniela POJAR și șefa Serviciului Relații Internaționale, Nina PUȚUNTEAN, a efectuat o misiune la Strasbourg, Franța, în cadrul proiectului Erasmus+ IMC, cu genericul „Biotechnologies, transformation et valorisation des produits agroalimentaires et la digitalisation dans les processus de production. Echanges pédagogiques et organisationnels”.

Programul a inclus o serie de reuniuni cu administrația UNISTRA, administrația IUT Louis Pasteur, șefii departamentelor Mesures Physiques, Génie Biologique și Génie Industriel & Maintenance, dar și cu cei mai importanți beneficiari ai proiectului: opt studenți (6 UTM și 2 USM) din RM, care se află în mobilitate de studii la Strasbourg – Maxim CERTAN, Cătălin ȚURCANU, Nicoleta POCIUMBAN, Andreea CAZACU, Olga OHRIMENCO, Iana ROBU, Marcel ZACUȚELU și Romina Cătălina BRÎNZA.

Foto: UTM

În contextul reformei inițiate de MEC cu privire la reorganizarea UTM prin fuziune (absorbție) a UASM și a trei institute de cercetare, agenda misiunii a prevăzut un schimb de bune practici în cadrul vizitelor specializate la: ferma de vaci robotizată Desaga, Lapoutroie, administrator Cyril Desaga, unde un robot performant asigură automat întregul proces de muls; exploatația agricolă Claudepierre, care produce Tome des Vosges și Munster alb maturat, precum și întreprinderea Gourmandises du Bonhomme, specializată în fabricarea dulcețurilor artizanale certificate BIO, proprietar Pierre MILLION.

UTM subliniază rolul important al industriei vitivinicole din RM și susține dezvoltarea acesteia, inclusiv prin programele de studii oferite, dar și prin cercetările în domeniu, fapt ce a determinat echipa de proiect să viziteze Centrul Institutului Național de Cercetare pentru Agricultură Grand Est (INRAE), Colmar, care efectuează cercetări focusate pe dezvoltarea inovațiilor pentru o viticultură durabilă.
Dl Jean-Claude MILLION, care exercită concomitent și funcția de președinte al Asociației Alsacia-Moldova, un partener de încredere al UTM, a organizat o întâlnire cu membrii asociației, cei care contribuie substanțial la promovarea solidarității și relațiilor franco-moldovenești, urmată de vizita oficială la ES, dna ambasadoare Daniela CUJBĂ, reprezentantă permanentă a R. Moldova la Consiliul Europei, a cărei voce reprezintă un semn de sprijin foarte important în inițiativele noastre.

Succesul misiunii a fost incontestabil, datorită calității, expertizei, profesionalismului și implicării tuturor participanților la această misiune, în special a coordonatorului de proiect, iar contribuția importanță a dlui Emmanuel SKOULIOS, președintele CCI Franța-Moldova, sporește impactul implementării acțiunilor comune, promovând în același timp formarea în domeniul antreprenorialului, inclusiv în sectoarele francofone.

UTM

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente