(foto) „Schimbarea nu vine de la o singură persoană, ea vine de la fiecare în parte.” Experiența lui Gheorghe și a Oliviei în urma unui stagiu la Cancelaria de Stat

P1029437
Foto:Olivia Plămădeală și Gheorghe Ciocoi

O schimbare în societate poate începe doar de la noi înșine. De această părere au fost tinerii Gheorghe Ciocoi și Olivia Plămădeală, atunci când au participat la un stagiu de practică în cadrul Cancelariei de Stat. Au demonstrat prin propriul exemplu că generația tânără se implică în activitatea instituțiilor statului, iar ideile și viziunile noi cu care vin sunt cruciale pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Istoria lui Gheorghe

Gheorghe Ciocoi, după patru ani de studii peste hotare, s-a întors în Moldova pentru a-și realiza visul său de la 16 ani – să devină funcționar public. Ce a făcut Gheorghe pentru asta? Corect! S-a înscris la un stagiu desfășurat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Guvernul Moldovei, și după două luni de instruiri a fost angajat în una dintre instituțiile statului – la Cancelaria de Stat.

Mai mult ca atât, tânărul menționează că la începutul stagiului nici nu știa cu ce se ocupă Cancelaria de Stat, iar datorită instruirilor de care a avut parte a început să învețe toate aspectele privind funcționarea statului Republica Moldova.

Legendă: portretul lui Gheorghe Ciocoi, absolventul programului de stagiu la Cancelaria de Stat

„Înainte să fac acest stagiu de practică nu știam cu ce se ocupă guvernul nostru, deloc. Mai mult
decât atât, nimeni dintre prietenii mei nu știa cu ce se ocupă guvernul. Când am venit aici am
descoperit o cantitate enormă de muncă pe care o fac funcționarii publici”, menționează
Gheorghe.

Din spusele lui, participarea la astfel de stagii este prețioasă din punctul de vedere al experienței
pe care o poți obține, iar asta nu se poate compara cu nimic.

Legendă: Gheorghe ne povestește despre experiența pe care a obținut-o în timpul stagiului

„Am obținut încredere în propriile forțe și am demonstrat că sunt un lucrător care are capacități de a îndeplini sarcini la nivel cu ceilalți funcționari.”

Gheorghe spune că pe parcursul stagiului a fost surprins de dedicația oamenilor care lucrau alături de el, iar o abilitate pe care a deprins-o de la ei este să lucreze până când sarcina propusă este îndeplinită.

„Mi-a plăcut că eu am fost acceptat chiar de la început ca un lucrător. Nu a fost o atitudine de la funcționarii publici precum că am fi niște copii care au venit să-i încurce să lucreze. Echipa este tânără și suntem pe aceeași undă cumva. Dacă nu înțelegi ceva referitor la vreo sarcină, poți oricând să întrebi de cineva și toți te ajută.”

Legendă: Discutând cu Gheorghe despre schimbarea pe care o pot aduce tinerii în țară

Tânărul este de părerea că speranța schimbării a lucrurilor în țară aparține tuturor, și trebuie de găsit un echilibru dintre voința tinerilor de a îmbunătăți societatea prin idei noi cu experiența celor care deja au pornit pe acest drum. În caz contrar, riscăm să distrugem totul.

„Statul este ca un mecanism, și fiecare funcționar public este o piesă ce asigură funcționarea acestui mecanism. Rolul meu este să mă asigur că acest sistem din interiorul statului funcționează. Într-un sens oarecare e un sacrificiu personal, dar este un sacrificiu pe care eu sunt gata să-l fac. M-am pregătit de el de când aveam încă 16 ani”, subliniază Gheorghe.

Dacă vă întrebați ce îl motivează pe Gheorghe să continue să meargă pe acest drum, răspunsul lui e simplu – „Schimbarea nu vine de la o singură persoană, ea vine de la fiecare în parte”.

O problemă pe care tânărul a observat-o și ar vrea să o schimbe se referă la faptul că lucrul funcționarilor publici în stat nu este văzut și apreciat în societate, iar această problemă, după cum spune Gheorghe, vine încă din școală.

„Noi nu învățăm la școală ceea ce face statul și cum funcționează el. Când am absolvit școala nu știam nimic despre parlament, guvern, președinție etc. În opinia mea, dacă vrem să creștem transparența, copiii trebuie să fie informați încă de pe băncile școlii, să fie familiarizați cu lucrul autorităților. Toată informația pe care am aflat-o la Cancelaria de Stat despre transparența guvernului poate fi predată copiilor din licee. Eu cred că este posibil de inclus câteva ore în program pentru ca tânăra generație să fie familiarizată cu ce se ocupă statul nostru”, spune Gheorghe Ciocoi.

Stagiile sunt o practică foarte bună, probabil unul dintre cele mai bune moduri în care tinerii pot înțelege cum se desfășoară lucrurile în administrația publică, însă provocarea de a face oportunitatea de angajare atractivă rămâne. Deși salariul pare să fie obstacolul cel mai evident, totuși, e important ca tinerii să înțeleagă avantajele pe termen lung, așa cum sunt crearea de rețele și modul în care poți crește și te poți forma ca profesionist, crede Gheorghe.

De asemenea, el mai crede că schimbarea în societate vine pe parcursul istoriei, iar istoria o creează fiecare dintre noi.

Legendă: Gheorghe este încrezător că prin implicarea fiecăruia, țara va deveni mai prosperă

„Un lucru pe care îl pot face tinerii acum e să participe la crearea acestei istorii. Dacă tinerii doresc să se implice în domeniul de administrație publică, atunci ei pot aduce o schimbare numai în cazul implicării active și dacă cred că această activitate va deveni o carieră pentru ei. Fiecare persoană luată în parte nu poate face o schimbare, dar mecanismul întreg la care toți contribuim câte puțin – poate.”

De asemenea, el le recomandă tinerilor care vor să parcurgă acest traseu să fie răbdători, dedicați și să fie jucători de echipă. „Motivația personală este, de asemenea, un factor uriaș atunci când vine vorba de munca în sectorul public. Persoana ar trebui să aibă un sentiment de satisfacție pentru munca pe care o face.“

Aspirația lui Gheorghe acum e să devină reprezentantul Republicii Moldova în Comisia Europeană.

Viziunea Oliviei

@diez.md

Implicarea tinerilor în schimbările din societate 🧑🏻‍🎓👩🏻‍🎓

♬ sunet original – Diez.md

Și Olivia Plămădeală, studentă în anul III la ASEM, a făcut un stagiu de practică de două luni la Cancelaria de Stat. Tânăra a lucrat în cadrul departamentului de comunicare.

Legendă: Portretul Oliviei, absolventa programului de stagiu în instituțiile statului

Olivia ne spune că în timpul stagiului a aflat informații utile despre actele normative și formarea lor, având acces la mai multe departamente. Mai mult ca atât, a rămas surprinsă de deschiderea persoanelor care lucrează în structurile statului.

„În direcția de comunicare unde am fost, toate persoanele erau aproximativ de vârsta mea. Era o energie și o atmosferă de nedescris. Toți erau dornici să ne ajute, ne întrebau și ne implicau în diferite evenimente. Erau foarte deschiși cu noi și mereu ne explicau acolo unde nu înțelegeam ceva. Aceasta m-a surprins cel mai mult. Nu credeam că la noi la guvern ar putea fi așa”, menționează tânăra.

Olivia este de părere că experiența pe care a obținut-o i-a deprins și noi abilități. Spune că acum a înțeles cel puțin domeniul în care ar dori să activeze. Mai mult decât atât, este convinsă că după terminarea studiilor de licență și de masterat ar vrea să activeze în una dintre instituțiile statului.

Legendă: Olivia împărtășește viziunea ei asupra modului în care ar putea fi schimbate lucrurile în țară

Olivia crede că lucrurile la noi în țară pot fi schimbate doar dacă tânăra generație va continua să implementeze lucrurile pe care le-au început adulții, aducând o viziune nouă și practici noi.

„Este important cum sunt tratați funcționarii publici. Aș lucra foarte mult asupra stilului de management. Din păcate, încă mai persistă elementele trecutului sovietic în anumite practici și trebuie să le combinăm cu cele contemporane. Important este să ne adaptăm la cerințele umane – fiecare persoană este unică și are nevoie să fie tratată într-un mod unic pentru a aduce productivitate în muncă. Totuși, cât de puțin, dar ne îndreptăm spre acest lucru. Am văzut deja unele schimbări care într-adevăr au loc la Cancelaria de Stat și acest lucru m-a inspirat să mă întorc la ei”, spune Olivia Plămădeală.

Legendă: Olivia spune că tinerii trebuie să fie încrezuți în propriile forțe – ei sunt schimbarea societății

Tânăra menționează că programul la care a participat i-a arătat că avem viitor, și dacă vrem să dezvoltăm o țară mai prosperă atunci toți trebuie să contribuim pentru a realiza acest scop comun.

„Anterior, eu nu mă gândeam cum funcționează aparatul nostru de stat – legislativ și guvernamental –, iar văzând totul timp de două luni din interior, am înțeles că viziunea tânără și capacitățile noastre sunt necesare. Cred că anume tânăra generație poate să aducă schimbări, anume în noi este contemplată o viziune nouă asupra lucrurilor. Noi și avem mai mult timp ca să implementăm ceva nou în comparație cu predecesorii noștri care au avut acest rol până acum”, subliniază Olivia.

Olivia crede că ar trebui să cunoaștem din școală cum lucrează guvernul, și nu doar la nivel de structuri sau mecanism de lucru, dar și din perspectiva valorilor, care ar trebui să se nască din cultura, tradițiile și spiritualitatea poporului guvernat. „Organizarea mai multor stagii este și ea o soluție minunată, doar că nu toți tinerii ajunși la vârsta luării deciziilor înțeleg corect menirea logică, morală a unui guvern.”

De asta, Olivia crede că ar fi benefic pentru sistem ca elevii și elevele să înțeleagă bazele funcționării guvernului, și astfel, să vadă în acesta o structură integră, care lucrează pentru efecte benefice asupra societății pe termen lung.

Am întrebat-o cum ar vedea Republica Moldova peste 10 ani. Tânăra speră că vom menține parcursul nostru european și că vom deveni mai dezvoltați din punct de vedere al infrastructurii, economiei, educației și culturii.

Legendă: Olivia, în timpul interviului

Pe parcursul lunilor iunie-august, 47 de tineri și tinere au desfășurat stagii de practică în peste 15 instituții publice, luând parte la prima ediție a Programului de Stagii lansat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, în cadrul proiectului „Misiunea Înalților Consilieri UE”. Dacă vrei să fii la curent cu oportunitățile Uniunii Europene pentru Republica Moldova, atunci aici vei găsi informațiile necesare.


Acest material a fost realizat în cadrul proiectului ‘EU NEIGHBOURS east’, opiniile expuse aparțin autorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente