Până în 2025, vom avea două centrale termoelectrice de cogenerare! Cum vor contribui acestea la situația energetică din țară

centrala
Foto:Facebook/Andrei Spînu

Până în 2025, Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu. Potrivit lui, a fost lansată licitația pentru proiectarea și construcția centralelor electrice de cogenerare.

Noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă – motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW energie electrică și 43 Gcalh. Acestea vor înlocui fosta CET-1, care a fost dată în exploatare încă în anul 1951.

Procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare, furnizare, instalare și punere în funcțiune a centralelor au fost lansate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii. Documentele de licitație pot fi găsite aici.

Noile centrale eficiente vor avea și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 100 kW, contribuind astfel la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din țară.

Construcția celor două centrale vine să susțină independența energetică a Republicii Moldova și sunt construite cu sprijinul financiar al World Bank Moldova, scrie Andrei Spînu.


Comunitatea Energetică Europeană a declarat că susține acordul stabilit între Energocom și Centrala Denstrovsk (MGRES) privind furnizarea de energie electrică pentru luna decembrie și, eventual, pentru o perioadă mai mare.

Amintim că, la data de 5 decembrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu a ieșit în fața presei cu mai multe declarații referitoare la negocierile care au fost purtate cu regiunea transnistreană și în urma cărora s-a ajuns la compromisul de a oferi tot gazul livrat de către Gazprom malului stâng, iar în schimb, malul drept urmează să primească energie electrică de la Centrală de la Cuciurgan.

Spînu a declarat că negocierile au loc din luna noiembrie, iar decizia de a ajunge la acest compromis „a fost una complicată, dar rațională”. Viceprim-ministrul Andrei Spînu a reiterat că responsabilitatea pentru a achita gazul (5,7 milioane de m3 de gaz pe zi) revine malului stâng, însă nu precizat ce se va întâmpla dacă malul stâng nu va face acest lucru, iar în cazul în care Gazprom va decide să oprească livrarea de gaz către malul stâng, Spînu a declarat că aceasta va fi „responsabilitatea Gazprom”.

De asemenea, pe 3 decembrie, Spînu a anunțat despre compromisul care a fost făcut cu regiunea transnistreană, declarând că „pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente