Prin intermediul proiectului „Laboratoare de cetățenie activă – sprijin pentru participarea tinerilor”, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) și-a propus să le ofere tinerilor posibilitatea să se implice activ în acțiuni comunitare la nivel local. Scopul proiectului a contribuit la sporirea nivelul de implicare a tinerilor din diverse raioane în soluționarea problemelor comunității locale, dezvoltarea activismului civic și a voluntariatului prin organizarea laboratoarelor de cetățenie activă, capacitarea abilităților tinerilor în spiritul activismului civic și voluntariatului, consolidarea dialogului cu reprezentanții administrației publice locale și încurajarea inițiativelor comunitare în localitățile lor.
În cadrul evenimentului de totalizare, tinerii și tinerele din cele 6 raioane participante în proiect (Drochia, Bălți, Strășeni, Hâncești, Căușeni și Cantemir) au subliniat rolul și importanța implicării generației tinere în soluționarea problemelor semenilor prin organizarea a mici acțiuni care au impact pentru viața socială a acestora, dar și dezvoltarea activismului civic la nivel local. S-au prezentat activitățile desfășurate pe durata proiectului.
Printre activitățile comunitare organizate în cadrul proiectului se regăsește un seminar pentru tineri privind alegerea profesiei, instruire la subiectul studierii diferitor aplicații digitale utile pentru ore online sau efectuarea temelor de acasă, activitate instructiv practică privind acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă şi a protecţiei personale în diferite circumstanţe, crearea unui club al jocurilor intelectuale şi de societate în cadrul Laboratorului de cetățenie activă Bălți, campanie de informare „Fii implicat și protejează-ți mediul înconjurător”, dezbateri publice la subiectul „Egalitate de gen”, serate de film în aer liber și altele.
Pentru atingerea obiectivului proiectului, au fost desfășurate și alte activități, printre care:
- crearea și organizarea activităților celor 6 Laboratoare de cetățenie activă în diferite raioane,
- desfășurarea unui program de capacitare și instruire a tinerilor în domeniul cetățeniei active și voluntariatului,
- elaborarea unor analize (sondaje) de evaluare a necesităților reale și problemelor ce afectează tinerii,
- organizarea a 6 mese rotunde de discuții cu reprezentanții APL din raioanele implicate asupra problemelor identificate/cercetate și identificarea soluțiilor la problemele rezultate împreună cu APL,
- organizarea a 12 activități comunitare și de mobilizare comunitară,
- organizarea Forumului tinerilor cetățeni activi, dedicat promovării activismului civic regional, voluntariatului și promovării Laboratoarelor de cetățenie activă,
- elaborarea unui toolkit educațional de cetățenie activă și voluntariat – o colecție de idei de proiecte europene (internaționale) în domeniul cetățeniei active și voluntariatului tinerilor,
- altele.
Pe durata proiectului, 60 de participanți (participante) s-au implicat în identificarea necesităților tinerilor din comunitate, au împărtășit experiența între ei și schimb de bune practice prin exemple de activism civic organizate în cadrul laboratoarelor fiecărei echipe.
Maia Porombrica, lideră a Laboratorului de cetățenie activă Căușeni, a menționat că problemele comunitare ale tinerilor au fost discutate, consultați tinerii/ele și s-au focusat pe acele probleme unde au avut posibilitatea să se implice și să aducă schimbări, deși și-au dorit și mai multe activități practice să desfășoare, acestea necesitau resurse mult mai mari. Lidera Laboratorului de cetățenie activă Drochia, Natalia Rața a menționat: „Pentru identificarea mai ușoară a celor 2 activități am elaborat un chestionar în care tinerii/ele au putut să-și exprime liber opțiunea. Fiecare activitate a fost moderată de către tinerii voluntari, care au fost foarte activi și implicați”.
De la evenimentul final, tinerii au realizat un reportaj video în care au vorbit despre impresiile și implicarea în proiect. Îl puteți vedea mai jos.
Proiectul „Laboratoare de cetățenie activă – suport pentru participarea tinerilor” a demarat în luna mai 2022 și a fost implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară CDEC în cadrul Programului de Granturi 2022 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.