Comunitatea Energetică Europeană a declarat că susține contractul de colaborare dintre Energocom și MGRES

electricitate
Foto:Fre Sonneveld

Comunitatea Energetică Europeană susține acordul stabilit între Energocom și Centrala Denstrovsk (MGRES) privind furnizarea de energie electrică pentru luna decembrie și, eventual, pentru o perioadă mai mare.

Secretariatul Comunității Energetice Europene salută eforturile Guvernului de a-și diversifica aprovizionarea cu energie și de a reforma guvernanța pieței energetice în ultimele luni.

„Reformele ulterioare în conformitate cu normele Comunității Energiei și integrarea în sistemul și piețele europene trebuie să rămână o prioritate și în viitor”, transmite Comunitatea Energetică Europeană.

Potrivit Comunității Energetice Europene, „în aceste vremuri grele de iarnă, acest aranjament va permite clienților de pretutindeni în Moldova să aibă acces la energie electrică la prețuri accesibile”.

„Măsurile de accelerare a reformei pieței de energie electrică și de integrare a țării cu Ucraina și România ar trebui să urmeze planul de acțiune pentru reforma pieței de energie electrică, care a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova la cel de-al doilea dialog energetic dintre UE și Moldova, la 30 iunie 2022”, se arată într-un comunicat publicat de către Comunitatea Energetică Europeană.


Amintim că astăzi, 5 decembrie, viceprim-ministrul Andrei Spînu a ieșit în fața presei cu mai multe declarații referitoare la negocierile care au fost purtate cu regiunea transnistreană și în urma cărora s-a ajuns la compromisul de a oferi tot gazul livrat de către Gazprom malului stâng, iar în schimb, malul drept urmează să primească energie electrică de la Centrală de la Cuciurgan.

Spînu a declarat că negocierile au loc din luna noiembrie, iar decizia de a ajunge la acest compromis „a fost una complicată, dar rațională”. Viceprim-ministrul Andrei Spînu a reiterat că responsabilitatea pentru a achita gazul (5,7 milioane de m3 de gaz pe zi) revine malului stâng, însă nu precizat ce se va întâmpla dacă malul stâng nu va face acest lucru, iar în cazul în care Gazprom va decide să oprească livrarea de gaz către malul stâng, Spînu a declarat că aceasta va fi „responsabilitatea Gazprom”.

De asemenea, pe 3 decembrie, Spînu a anunțat despre compromisul care a fost făcut cu regiunea transnistreană, declarând că „pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente