Bagheta franțuzească a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Potrivit declarației UNESCO, bagheta este „cel mai popular tip de pâine savurat și consumat în Franța, pe tot parcursul anului”, relatează euronews.com.
„Pentru a fi preparate, baghetele necesită cunoștințe și tehnici specifice. Sunt coapte pe tot parcursul zilei în loturi mici, iar rezultatele variază în funcție de temperatură și umiditate. Ele creează, de asemenea, anumite moduri de consum și practici sociale, cum ar fi vizitele zilnice ale consumatorilor la brutării și construirea rafturilor specifice pentru a se potrivi cu forma lor lungă. Acest lucru le diferențiază de alte tipuri de pâine”, se arată în declarația UNESCO.
🔴 BREAKING
— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳 (@UNESCO) November 30, 2022
New inscription on the #IntangibleHeritage List: Artisanal know-how and culture of baguette bread.
Bravo #France 🇫🇷!
ℹ️ https://t.co/n5nd2IfvLJ #LivingHeritage pic.twitter.com/MINHjuVffK
Cum au apărut baghetele franțuzești
Originea baghetei franțuzești este încă neclară. Există multe teorii cu privire la crearea lor, însă cea mai populară spune că Napoleon al III-lea ar fi cerut brutarilor să vină cu o pâine de o altă formă decât cea obișnuită, pentru ca soldații să le poată transporta cu ușurință în pantaloni sau cizme.
Popularitatea lor a început în anii 1920, odată cu modernizarea metodelor de producție. Din 1993, baghetele sunt protejate de o lege națională numită Décret Pain, care prevede că baghetele tradiționale trebuie să fie făcute în incinta locurilor în care sunt vândute și pot fi preparate numai cu patru ingrediente: făină de grâu, apă, sare și drojdie. De asemenea, nu pot fi congelate și nu trebuie să conțină aditivi sau conservanți.
În fiecare zi, circa 12 milioane de francezi cumpără câte o baghetă.