UPDATE: alerta de atac aerian, anunțată pe întreg teritoriul Ucrainei, a fost anulată. Instalații electrice importante au fost deteriorate

razboi
Foto: GeneralStaff.ua

Pe întreg teritoriul Ucrainei a fost emisă alertă de atac aerian în după-amiază zilei de azi, 5 decembrie, din cauza pericolului atacurilor rusești.

UPDATE: alerta de atac aerian a fost anulată în majoritatea orașelor ucrainene. În prezent, există probleme cu aprovizionarea cu apă și energie electrică în mai multe orașe din Ucraina. Apărătorii de la comandamentul aerian „Vostok” au doborât astăzi 15 rachete lansate de armata rusă.

10 rachete au fost detectate în spațiul aerian al Kievului, iar nouă dintre ele au fost distruse înainte să își atingă ținta, iar alte 10 rachete au fost doborâte lângă regiunea Poltava.

Totodată, ca urmare a atacului armatei ruse, în regiunea Odesa, o persoană a fost internată în spital, iar două obiecte de infrastructură au fost avariate.

În Krâvâi Rih au fost înregistrate deteriorări ale instalațiilor electrice importante la nivel de țară, fiind posibile deconectări ale energiei electrice pe scară largă.

Știrea inițială: noul atac cu rachete a fost anunțat de șeful biroului președintelui Ucrainei, care i-a îndemnat pe cetățeni să caute „puncte de invincibilitate” lângă ei pe hartă.

Presa ucraineană relatează despre loviturile cu rachete și despre funcționarea sistemelor de apărare aeriană în regiunile Donețk, Poltava și Harkiv.

Șefii regiunilor Odesa și Nicolaev au raportat despre începutul atacurilor masive ale rachetelor rusești. Totodată, canalele locale de Telegram scriu despre explozii din regiunile Cerkasî și Zaporijjea.

Totodată, regiunea Odesa și Jâtomâr au rămas fără energie electrică.

Biroul președintelui Ucrainei a anunțat că în Zaporijjea, în urma atacurilor au decedat două persoane au decedat, iar alte trei persoane au fost rănite.

Șeful Administrației militare regionale Vinița, Serhi Borzov, a spus că pe cer sunt multe rachete deasupra Ucrainei.

Un reprezentant al Forțelor Aeriene Ucrainene a declarat armata rusă a lansat în mod tradițional rachete din regiunea Volhodonsk, din Marea Caspică și din Marea Neagră.

Potrivit acestuia, Rusia continuă în primul rând să țintească infrastructura critică. Bombardierele strategice rusești au decolat deja și primul val de rachete a fost lansat.

Ignat a remarcat că militarii ruși ar putea folosi mai multe valuri de atacuri pentru a dispersa rachete în toată Ucraina și pentru a încurca oarecum acțiunile apărării aeriene ucrainene, scrie hromadske.ua.



Amintim că, pe 23 noiembrie, pe întreg teritoriul Ucrainei au fost anunțate alerte de atac aerian. Mai multe regiuni și orașe au fost bombardate și au rămas fără de electricitate.

Mai multe orașe și regiuni din Ucraina au rămas fără lumină, printre care Harkiv, Luțk, Kiev, Lviv, regiunea Odesa, Zaporijjea, Nicolaev și altele. Din informațiile preliminare se știe că ar fi avut loc o oprire de urgență a unităților electrice la CNE din Ucraina de Sud.

Menționăm că, tot atunci, au avut loc întreruperi masive de energie electrică în toată Moldova. Despre aceasta a anunțat ministrul infrastructurii, Andrei Spînu.

O altă deconectare masivă a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova a avut loc pe 15 noiembrie, când în mai multe localități din țară a fost deconectată lumina în urma bombardamentelor masive asupra Ucrainei.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente