La USFM a avut loc un eveniment de comemorare a Nataliei Gheorghiu – fondatoarea Școlii de chirurgie pediatrică autohtonă

317570113_5861010163951355_6899381377306525836_n_0

„Personalitățile notorii – oamenii care au stat la baza fondării clinicilor, instituțiilor medicale, centrelor autohtone – sunt nemuritoare pentru Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Este o onoare și o mândrie pentru noi că profesorul Natalia Gheorghiu a fost o figură emblematică a Universității și a sistemului de sănătate, fiind o primadonă a medicinei autohtone”.

Declarația aparține rectorului Emil Ceban și a fost făcută la inaugurarea Conferinței științifice internaționale consacrată aniversării a 65-a de la fondarea chirurgiei pediatrice în Republica Moldova și marcarea a 20 de ani de la instituirea Centrului Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Academician Natalia Gheorghiu”. Evenimentul a avut loc în data de 29 noiembrie la Academia de Științe a Moldovei (AȘM).

Profesorul Emil Ceban a subliniat că activitatea renumitului medic pediatru a fost înalt apreciată în toate timpurile, fiind prima doamnă care a obținut titlul de doctor habilitat în științe medicale, membru titular al AȘM, savant eminent, pedagog ilustru și specialist notoriu în domeniul chirurgiei pediatrice. „Ne dorim ca valorile înrădăcinate și transmise de academiciana Natalia Gheorghiu să aibă continuitate și să fie preluate de discipoli. Această manifestare este și o parte componentă a nemuririi academicianei, ce reflectă participarea Domniei Sale în domeniile: cercetare, știință, activitate clinică și educație, precum și la promovarea Universității, Institutului Mamei și Copilului și, desigur, Centrului Național Științifico-Practic de Chirurgie Pediatrică ce îi poartă numele”, a menționat rectorul Emil Ceban.

Potrivit președintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu, academiciana Natalia Gheorghiu a fost  o personalitate a neamului, care a lăsat o brazdă adâncă în dezvoltarea medicinei autohtone. „S-a manifestat prin cele mai frumoase calități, chirurgia pediatrică fiind sensul vieții… A fost unicul nostru membru al Academiei de Științe Medicale din fosta URSS, fiind și membru al Academiei de Științe a Moldovei. Și faptul că astăzi sunt prezenți mai mulți experți și fiecare dintre Dumneavoastră deja reprezentați o școală, o direcție, aceasta înseamnă că rădăcinile se trag și de la academiciana Natalia Gheorghiu”, a declarat președintele Tighineanu.

În discursul său, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcari, a exprimat recunoștință instituțiilor organizatoare, în special Catedrei de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică, care, de fapt, reprezintă acea continuitate prin faptul că îi poartă numele academicianei. „Un proces inițiat cu mulți ani în urmă de profesorul Natalia Gheorghiu reprezintă și crearea Centrului de Chirurgie Pediatrică. Sunt sigur că nu era o perioadă simplă în acei ani și realizările de care ne bucurăm astăzi merită a fi apreciate”, a adăugat secretarul de stat. Oficialul a enumerat și colaborările Centrului cu partenerii de dezvoltare și instituții de profil din străinătate, dar și cu întreaga comunitate medicală și științifică din țara noastră.

Cu elogii în amintirea profesorului Natalia Gheorghiu au venit și academiciana Eva Gudumac și profesorul universitar Petru Moroz, care au relatat aspecte importante din activitate și experiențe unice trăite alături de omul Natalia Gheorghiu. Profesorul Moroz a făcut o incursiune în activitatea sa alături de savanta Natalia Gheorghiu, începând cu anul V de studenție la Facultatea de Medicină; prezentarea primului raport la un forum unional în orașul Tbilisi, Georgia, în anul 1991, dar și alte activități ce i-au marcat traseul științific și practic.     

În cadrul conferinței științifice, desfășurată pe secțiuni, au fost abordate următoarele subiecte: succese, realități și perspective în chirurgia copilului; anesteziologia, terapia intensivă și endoscopia pediatrică; patologia oro-maxilo-facială la copii; chirurgia nou-născutului; chirurgia abdominală a copilului; urologia copilului și chirurgia toracică a copilului.

Evenimentul științific a întrunit academicieni, profesori universitari, cercetători științifici, studenți-doctoranzi, manageri de instituții de profil medical, medici pediatri și alți specialiști renumiți. Manifestarea a fost organizată de Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, Secția științe ale vieții a AȘM, Institutul Mamei și Copilului și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, România.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #promoUSMF
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente