Activitatea bisericilor afiliate Rusiei va fi sistată pe teritoriul Ucrainei. Cele mai importante evenimente din a 282-a zi de război

razboi3
Foto:Telegram/Zelenskiy

Astăzi este a 282-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Uniunea Europeană a aprobat un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril.

La începutul lunii noiembrie, țările G7 și Australia au convenit în sfârșit asupra unui preț fix pentru petrolul rusesc, iar temeiul legal pentru acest lucru a fost stabilit mai devreme în cel de-al optulea pachet de sancțiuni ale UE. După aceea, au început negocierile, timp în care țările au avut dezacorduri cu privire la prețul plafon.

În același timp, autoritățile ruse au susținut că, dacă ar fi introdus plafonul de preț, atunci Rusia va înceta furnizarea de petrol țărilor care au semnat acordul corespunzător.

🟣 Putin, într-o conversație cu Scholz, a numit loviturile cu rachete asupra Ucrainei o „reacție forțată” la bombardarea podului din Crimeea.

Vladimir Putin, într-o conversație cu cancelarul german Olaf Scholz, a spus că armata rusă „s-a abținut de mult timp” de la atacuri cu rachete direcționate asupra țintelor din Ucraina, dar acum aceste măsuri au devenit un „răspuns forțat și inevitabil la atacurile provocatoare de la Kiev”, inclusiv atacul asupra podului din Crimeea, informează serviciul de presă al Kremlinului.

Printre „atacuri provocatoare”, Putin a mai menționat atacurile asupra anumitor instalații energetice (care nu sunt precizate) și explozii la gazoductele Nord Stream.

Pe 10 octombrie, după bombardarea masivă a orașelor ucrainene, inclusiv Kiev, Putin a declarat că „dacă încercările de a comite atacuri teroriste pe teritoriul nostru vor continua, răspunsurile Rusiei vor fi dure și vor corespunde ca amploare cu nivelul amenințărilor”, isr ca urmare a loviturilor efectuate de trupele ruse, au fost lovite mijloace energetice, de comunicații și de comandă și control militare.

🟣 Volodâmâr Zelenski a aplicat decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare (NSDC) de a interzice activitățile organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Rusia în Ucraina, conform unui decret prezidențial din 1 decembrie.

În decizia Consiliului de Securitate și Apărare Națională se precizează că guvernul trebuie, în termen de două luni, să înainteze Radei Supreme un proiect de lege prin care să interzică activitățile organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Rusia.

🟣 Senatorii americani Roger Wicker de la republicani și Ben Cardin de la Partidul Democrat au înaintat un proiect de lege la Congresul SUA prin care recunoaște Grupul Wagner drept „organizație teroristă străină”.

„Vladimir Putin și aliții săi nu se vor opri la nimic pentru a-și atinge obiectivele, inclusiv folosind mercenari precum Grupul Wagner pentru a comite atrocități în numele lor. SUA ar trebui să numească această armată din umbră pentru ceea ce este: un grup terorist străin”, se arată în declarație.

🟣 Pierderile forțelor ucrainene din 24 februarie, conform estimărilor Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, variază între 10 000 și 12 500-13 000 de morți militari, a declarat consilierul șefului Președintelui Mâkhailo Podoleak, răspunzând declarației șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care cu două zile mai devreme estimase pierderi ucrainene la 100 000 de militari.

🟣 Rusia nu și-a retras încă trupele din așezările ocupate din regiunea Zaporijjea și chiar și altele noi au fost ocupate în regiunea Melitopol, a declarat primarul Melitopolului, Ivan Fedotov.

Potrivit lui Fedotov, prezența rusă în regiune este în creștere: în urmă cu câteva ore, Melitopolul a fost blocat complet de armata rusă, iar pe străzile centrale ale orașului au fost amenajate puncte de control, unde mașini au fost oprite și percheziționate.

Potrivit acestuia, trupele ruse continuă să sape în jurul orașului, iar prizonierii de război ucraineni sunt obligați să sape tranșee și să construiască structuri de apărare.

Anterior, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că trupele ruse ar fi retras unități separate din regiunea Zaporijjea, iar personalul administrațiilor de ocupație din așezările ocupate din regiune era pregătit pentru evacuare.

🟣 Autoritățile ucrainene au publicat un videoclip cu încă un schimb de prizonieri de război conform formulei „50 la 50”, în urma căruia, atât Ucraina, cât și Rusia au eliberat câte 50 de persoane.

Șeful biroului președintelui Ucrainei a declarat că printre ucrainenii eliberați se numără „apărători ai Mariupolui și Azovstalului”, precum și soldați din captivitatea din Olenivka.

Acesta este al patrulea schimb de prizonieri din ultimele două săptămâni.

🟣 Noaptea trecută, armata rusă a executat un atac cu rachete asupra Zaporijjea, a anunțat președintele Administrației militare regionale, Oleksandr Staruh.

Scopul atacului ar fi fost de a distruge infrastructura industrială și energetică a centrului regional.

„Drept urmare, a izbucnit un incendiu. Potrivit datelor disponibile, nu au existat victime. Incendiul a fost stins cu promptitudine de salvatorii noștri”, a menționat oficialul.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente